Zástupce firmy, který kotel do restaurace dodal, dnes coby svědek uvedl, že kotel byl osm až deset let starý a koupil jej v elektronické aukci v Německu. Neměl však všechny potřebné dokumenty od původního majitele. Značkový kotel po přivezení do Česka zkontroloval servisní technik. "Byl shledán plně funkčním, poté byl prodán," uvedl muž. Řekl, že také nabízel zapojení kotle a školení servisním technikem, to však bylo odmítnuto. Kotel byl prodán coby jednoplášťový, zástupce firmy potvrdil, že Sedláček nebyl s kotlem spokojen, dlouze se ohříval, opravář ho chtěl vrátit.

U soudu vypovídal i další technik, který kotel zapojoval a poté kvůli špatnému fungování kontroloval, uviděl při tom vydutí ve spodní části. Uvedl, že až do výbuchu nebylo jasné, že šlo o jiný druh kotle, s olejovou lázní. Ke kotli podle něj nebyly žádné doklady a nebylo možné to zjistit.

Sedláček podle státního zástupce svým neoprávněným zásahem vyřadil termostat kotle. Podle obžaloby se poté začala přehřívat olejová náplň kotle, zvýšil se v něm tlak, kotel byl deformován, až vybuchl. Olej se smíchal se 70 litry základu polévky, směs vzplála a popálila ženu, která se léčila osm měsíců a zřejmě bude mít trvalé následky.

Osmatřicetiletý Štěpán podle obžaloby používal kotel bez revize a navíc i poté, co ho zaměstnanci upozornili na deformace a jeho vydutí. Třiačtyřicetiletý Sedláček má dvacetileté zkušenosti s montáží a servisem plynových spotřebičů. Na kotli byl podle něj vadný havarijní termostat. Sedláček již dříve u soudu řekl, že ho odpojil po požadavku provozního a majitele hotelu. "Zásah tohoto typu je nesprávný. Ukecali mě, že se bez kotle neobejdou," uvedl. Podle něj měl být kotel do dvou dnů řádně opraven. Místo toho byl vyřazen i provozní termostat, a tak teplotu kotle nic neomezovalo.

Sedláček řekl, že kotel po několika dnech i s deformacemi viděl a upozornil Štěpána, že jej musí odpojit. Štěpán vinu odmítl. Prý jen zařídil opravu a dál se o věc nezajímal. Uvedl, že Sedláček mu neříkal, že je kotel opraven jen provizorně. Jako příčinu neštěstí Štěpán označil to, že koupil špatný kotel. Hlavní líčení pokračuje 14. června.