Dva výbuchy, požár a 50 zraněných na afterparty po cyklistickém závodě. Takový pohled čekal posádky záchranné služby poté, co dorazily na místo cvičení. Záchranáři o něm, na rozdíl od taktických cvičení, kde je scénář jasně připravený, nevěděli předem. Zásah takového rozsahu záchranná služba ještě v noci nenacvičovala. "Hromadné neštěstí může nastat kdykoli. Většinou se cvičí ve dne. Za tmy je to obtížnější, protože orientace je podstatně horší než přes den," řekl ČTK ředitel záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl.

Záchranáři po prvotním zjištění situace postavili stan pro nejvážněji zraněné, rozřazovali zraněné podle závažnosti jejich stavu. Podle Deyla je smyslem cvičení odhalit případné chyby. "Smyslem cvičení je prověřit, jak na tom záchranáři jsou a odkrýt nedostatky. Tím se poučit a při dalších případech se jich vyvarovat," řekl.

Kromě toho, že zásah probíhal ve tmě, měl podle Voleníka další specifika. "Většinou se setkáváme s velkými dopravními nehodami autobusů, dodávek nebo několika osobních aut, kde jsou zraněné osoby na několika metrech a v těch dopravních prostředcích. Tady těch 50 zraněných leželo na několika desítkách metrů," uvedl Voleník. Nejsložitější část zásahu, tedy rozřazení zraněných a prvotní ošetření, skončila hodinu po nahlášení události, což je podle Voleníka velmi slušný čas. Všichni zranění figuranti byli na stanovišti neodkladné péče, kde jim byla poskytována lékařská péče a spousta z nich bylo odvezeno do zdravotnických zařízení.

Záchranná služba Ústeckého kraje má letos za sebou už dvě hromadná neštěstí, v obou případech šlo o nehody autobusu. V březnu u Panenského Týnce na Lounsku havaroval autobus s dětmi, zraněných bylo 49. Minulý týden se při nehodě na Chomutovsku zranilo 25 lidí. Obě neštěstí podle Deyla prověřila spolupráci záchranné služby v kraji. "Myslím, že v reálu se ta poslední dvě hromadná neštěstí zvládla a zvládla se v poměrně velmi solidním čase," dodal Deyl.

Tereza Malecká dr