Nejvyšší soud vyřizuje dovolání v trestních kauzách v průměru za 40 dní. Většinu jich odmítá. Dovolání nemá odkladný účinek.

Toman byl souzen jako uprchlý. Verdikt je pravomocný od loňského listopadu, kdy jej potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Tehdy byl Toman ve vydávací vazbě v Argentině.

Uložený trest je na horní hranici zákonné sazby, což podle verdiktu odpovídá vzniklé škodě. Vrchní soud případ označil za extrémní daňový únik, který má až makroekonomický dopad na státní rozpočet.

Muž působil v letech 2005 až 2008 jako předseda představenstva firmy World Servis. Škoda 645 milionů korun vznikla jen za období od ledna do července 2008, celkový únik podle znalce převyšoval miliardu. Z procesních důvodů však už nebylo možné soudit Tomana za celou částku.

Podle obžaloby firma World Servis nezahrnula do svých daňových přiznání veškeré faktury. Místo měsíčních odvodů DPH a spotřební daně v řádech nejméně desítek milionů korun platila daně v pouhých statisících. World Servis i některé společnosti, s nimiž firma obchodovala, mají vztah ke kroměřížskému podnikateli Radomíru Vybíralovi, jemuž vrchní soud loni v dubnu za machinace s DPH při obchodech s pohonnými hmotami uložil 13 let.

Vybíral, jenž je označován za hlavu petrolejářského impéria, byl majitelem a v letech 1999 až 2003 i jednatelem World Servis. Po něm funkci vykonával jeho syn Roman a Dušan Gajdošík - oba byli také odsouzeni za daňové úniky.