"Budeme ho doprovázet všemi instancemi," řekl podle magazínu Der Spiegel ředitel ZDF Thomas Bellut. Případem se nyní bude zabývat státní zastupitelství, Böhmermannovo stíhání vychází podle zákona zakazující urážet představitele cizího státu. Ankara podala příslušnou žádost na počátku týdne, spolková vláda pak v pátek vyslovila souhlas, aby o věci rozhodla justice.

Německá vláda se zároveň rozhodla předložit novelu trestního zákona, která by paragraf o urážce cizích představitelů zrušila. Platit by měla začít v roce 2018.

Bellut také řekl, že zodpovědný redaktor, který se satirikem sporné scény probíral a který je umožnil odvysílat, se nemusí obávat žádných disciplinárních opatření. Televize nicméně záznam s básní ze svého internetového archivu vyřadila. Bellut uvedl, že o tom rozhodl na základě svých morálních hodnot a že to pro něj nebylo vůbec snadné. Dodal, že případ považuje za hraniční, neboť je na něj možné nahlížet různými způsoby.

Böhmermann dnes - den po rozhodnutí spolkové vlády souhlasit s tím, aby se případem zabývala justice - sdělil, že dočasně přerušuje svůj satirický program Neo Magazin Royale, v němž přednesl báseň, na niž si turecký prezident stěžoval. "Rozhodl jsem se dopřát si malou televizní pauzu..., aby se zdejší a internetová veřejnost mohla soustředit na skutečně důležité věci, jako je uprchlická krize... nebo milostný život (německé herečky a modelky) Sophie Thomallaové," uvedl podle agentury AFP.

Satirik na konci března ve svém pořadu přednesl báseň o Erdoganovi, která obsahovala řadu vulgarismů. Hlavu tureckého státu v ní líčil jako člověka, který nejen porušuje lidská práva, ale provozuje i sex se zvířaty.

Böhmermann svou kritikou tureckého prezidenta navázal na satirický pořad extra 3 v regionální severoněmecké televizi NDR, v němž už dříve zazněla posměšná píseň na Erdoganův účet. Autoři v ní kritizovali například procesy proti novinářům a turecké útoky na kurdská území. Ankara tehdy reagovala předvoláním německého velvyslance.