"Matka deklarovala jeho smrt jako syndrom náhlého úmrtí. Protože máme velmi dobrou spolupráci se znalci soudního lékařství, tak jsme nad tímto případem dlouho bádali. Není obvyklé, aby během 1,5 roku došlo ke smrti dvou novorozenců. Díky pečlivé práci a vnímavosti soudních lékařů jsme došli k závěru, že se obžalovaná dopustila vraždy," uvedl Nasswettr. Žena byla původně stíhaná za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin nakonec překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Žena je stíhaná na svobodě, za svůj čin již byla obžalována. Případ nyní leží u olomouckého krajského soudu. "Jednání je nařízeno na 23. března," řekl ČTK soudce Ondrášek.

Kriminalisté se při vyšetřování zabývali i dalšími dvěma úmrtími dětí obžalované v předchozích letech. Druhé dítě zemřelo ženě zhruba 1,5 roku před událostí v Přerově, další několikaměsíční potomek zhruba před deseti lety na Slovensku. K nejstaršímu případu uzavřenému jako syndrom náhlého úmrtí se policisté již nedostali. "Prověřovali jsme úmrtí před 1,5 rokem od naší události, kdy to bylo uzavřeno rovněž jako syndrom náhlého úmrtí. Byly tam tehdy zjevné stopy po zánětu plic. U novorozenců je těžké určit, zda došlo k dušení v důsledku zánětu plic či k dušení samotnému," doplnil kriminalista. Na základě důkazů se jim tak podařilo prokázat násilnou smrt pouze v posledním případě.

Osmadvacetiletá žena podle policistů prošla psychologickým vyšetřením a znaleckými posudky, motiv jejího jednání je však nejasný. Podle policistů kromě těchto dětí, které zemřely tragicky, přivedla na svět i další, které s ní nežijí ve společné domácnosti.