"Založit prevenci na konzervativní morálce je profesionální selhání. Je to i medvědí služba všem českým HIV centrům, která poskytují HIV pozitivním občanům zdravotní služby. Očekávám, že tito pacienti se pod vlivem kauzy přestanou lékařům svěřovat se svými venerologickými problémy a budou se léčit sami, pokoutně," uvedl šéf ČSAP Robert Hejzák. Podle něj je jedním z úkolů hygieniků předcházet vzniku a šíření infekčních nemocí.

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová ČTK řekla, že hygienici musí orgány činné v trestním řízení v případě nákazy dalších osob informovat. "Ti lidé nedodržovali to, co jim ukládá zákon. Jako HIV pozitivní se v průběhu jednoho roku nakazili jednou až šesti pohlavními nemocemi. My nemůžeme rozlišovat mezi hepatitidou či jinou přenosnou nemocí, musíme chránit veřejné zdraví," uvedla Jágrová.

Podle Hejzáka je za větším výskytem pohlavních nemocí u lidí s HIV to, že mají sex jen mezi sebou. "HIV se u nás zřejmě šíří z drtivé většiny těmi, kteří o své diagnóze ještě nevědí," uvedl Hejzák.

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS loni evidovala rekordní počet nových pacientů s virem. Bylo jich 266. Většina z nich se nakazila při sexu. Nejvíc bylo mužů, kteří měli sex s mužem. Podle odhadů by infikovaných mohlo být víc, a to kolem 1200, upřesnil Hejzák.

Na ČSAP se podle jejího právníka Jakuba Tomšeje obrátilo několik HIV pozitivních mužů, které si policie pozvala k podání vysvětlení. Byli přesvědčeni, že žádný trestný čin nespáchali. Jinou pohlavní nemocí se prý nenakazili při sexu, nebo měli nechráněný sex jen s HIV pozitivní osobou.

Hejzák míní, že prevence v Česku "zaspala dobu", na programy k předcházení nákazy je málo peněz a navíc nejsou zaměřeny správným směrem, uvedl. Podle šéfa ČSAP se za jedinou účinnou ochranu považuje v ČR kondom a preventivní přípravky užívané partnery před a po sexu "nejsou prakticky k dispozici". Málo se prý také ví, že léčba snižuje infekčnost pacientů.

Také podle Miroslava Hlavatého z organizace Red Ribbon, který v minulosti řídil Dům světla pro pacienty s AIDS, stojí problematika choroby na tenkém ledu. "Pokud se hlavní aktéři, kteří stojí za touto kauzou, domnívají, že tímto aktem zvítězili nad nárůstem HIV infekce nebo syfilis, mám obavy, že jen probořili onen tenký led. Z tohoto honu na čarodějnice nic dobrého nevzejde," sdělil ČTK Hlavatý.

Podle něj hygienici podali oznámení na muže s HIV, kteří mají sex mezi sebou, jiný případ ale prý přehlížejí. Popsal, že před nedávnem televize odvysílala reportáž o muži, který měl nechráněný sex s ženami a tvrdil jim, že je zdráv. Několik let je přitom v evidenci AIDS centra.

Kateřina Krausová mal