Hrubý argumentoval tím, že je u českých soudů nežádoucí osoba. Proto se dožadoval toho, aby o tom, kdo líčení povede, rozhodl nejvyšší soud v Brně. "Soud se ale neztotožňuje s tímto argumentem a bude ve věci jednat," řekl dnes předseda senátu českobudějovického soudu Ondřej Vítů.

Hrubý však na základě toho odmítl ve věci vypovídat. "Tímto rozhodnutím byla porušena moje základní lidská práva," řekl dnes Hrubý. Obžalovaný uvedl, že na postup českobudějovického soudu podá stížnost. Ta však nemá odkladný účinek, a proto líčení mohlo dnes pokračovat.

Podle obžaloby si Hrubý v letech 2011 a 2012 půjčil od několika lidí a od firmy Centropen Dačice celkovou částku přesahující 10 milionů korun. Ve smluvených lhůtách zaplatil prý jen 200.000 korun z této sumy. "Peníze si půjčoval, i když věděl, že vzhledem k situaci zoologické zahrady nebude schopen své závazky plnit," uvedl státní zástupce Petr Žižka.

Hrubý byl majitelem táborské zoo od roku 2011 do loňského dubna. Vzhledem k dluhům a nedostatku financí musel v únoru 2015 provoz ukončit. Následně od něj zoologickou zahradu koupil pražský podnikatel Evžen Korec, který v červnu provoz obnovil.