Visinescu byl už loni v červenci odsouzen právě ke 20 letům vězení, proti verdiktu se ale odvolal. V letech 1956 až 1963 řídil vězení Ramnicu Sarat, kam byli zavíráni příslušníci elity a inteligence z předkomunistické éry.

Proces, který začal v září 2014, byl vůbec prvním tohoto druhu v Rumunsku od pádu komunistického režimu před 25 lety.

Na závěrečném jednání soudu na konci ledna Visinescu vzlykal a prosil: "Nechte mě umřít!". Řekl, že jen plnil rozkazy svých nadřízených. Když se ho soudce a státní zástupce šestkrát ptali, jak je možné, že vězni v jeho věznici umírali, odpověděl jen jednou, že zemřeli stářím.

Podle obžaloby neměli vězni přístup ke zdravotní péči, v celách nefungovalo topení, nemohli cvičit ani nedostávali dost jídla. Bití prý bylo ve věznici Ramnicu Sarat téměř na denním pořádku. Většina vězňů byla na samotce a mohli spolu komunikovat pouze Morseovou abecedou.

Historika a bývalého ředitele Rumunského ústavu pro vyšetřování zločinů komunismu dnešní rozsudek soudu potěšil. "Jde o historický verdikt, protože od této chvíle může být odsouzen jakýkoli zločin spáchaný během komunistické éry," uvedl Andrei Muraru. Právě on stál v roce 2013 za tím, že se Visinescův případ začal vyšetřovat. "Je to důležité rozhodnutí pro rehabilitaci obětí," dodal Muraru.