V petici podepsané akademiky se uvádí, že podle organizací ochránců lidských práv složky egyptských ministerstev vnitra a obrany lidi mučí podobně, jako byl mučen Regeni.

Regeni byl pohřešován od konce ledna, 3. února bylo jeho tělo nalezeno u silnice mezi Káhirou a Alexandrií. Neslo známky bodání, řezání a pálení cigaretou. Osmadvacetiletý Regeni byl v Egyptě v rámci doktorského studia politologie a mezinárodních vztahů na univerzitě v anglické Cambridgi. Pobýval v severoafrické zemi od loňského září a zabýval se fungováním odborů a pracovním právem.

Podle pitvy provedené v Egyptě byl udeřen zezadu ostrým předmětem, byl bit a popálen cigaretami. Ze závěrů pitvy provedené v Itálii byl muž "vystaven nelidskému, zvířecímu zacházení," sdělil ministr vnitra Angelino Alfano, podle nějž se z toho Itálie ještě nevzpamatovala. V italských médiích se píše o tom, že Regeni měl zlomený vaz.

Podobné praktiky prý jsou běžné u egyptské policie. List La Stampa článek o případu nadepsal titulkem Giulio, obviněna je egyptská policie.

Egyptský ministr vnitra Magdí Abdal Ghaffár řekl, že jde o pomluvy a že egyptský bezpečnostní aparát "nebyl nikdy z ničeho podobného obviněn".

Italský list Manifesto se domnívá, že Regeniho smrt souvisí s jeho prací v Egyptě, protože se zabýval zaměstnanci a odbory. "Hovoříte-li o sociálním právu a o právech dělníků v Egyptě, implicitně tím odsuzujete nedostatek svobod," řekla Simone Pieranniová, která řídí zahraniční rubriku listu. Regeni napsal na tato témata několik článků, které vyšly po pseudonymem.

Zprávy o možném podílu egyptské policie na Italově smrti dnes popřel také egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí, který je nyní ve Washingtonu. "Novináři dělají závěry a spekulují, i když nemají ověřené informace," řekl v rozhovoru s časopisem Foreign Policy. Za lež označil tvrzení, podle nějž je v Egyptě nyní za mřížemi na 40.000 politických vězňů.

Z Egypta však dnes přišla zpráva o procesu, v němž byl policista odsouzen k osmi letům vězení za ubití vězněného veterináře a falšování dokumentů, které měly oběť usvědčit z pašování drog. Případ se stal loni v listopadu. Za ubití veterináře dostal policista pět let a tři další roky za padělání dokladů.

V posledních měsících se objevily další doklady policejního násilí. Loni v prosinci byli dva policisté v nepřítomnosti odsouzeni k doživotnímu věznění za ubití člověka na policejním komisařství. Další policista dostal pětiletý trest za umučení podezřelé osoby k smrti.