"Nesmíme být lhostejní k barbarství z Paříže, jsme v neustálé pohotovosti a připravujeme se tak, abychom byli schopni čelit i nejhoršímu scénáři," prohlásil Andrei Rodrigues, šéf vládního oddělení bezpečnosti pro velké události. Tento orgán má zkušenosti mimo jiné s mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2014 či s návštěvou papeže o rok dříve. Podle Rodriguese bude na OH v Riu dohlížet 47.000 policistů a 38.000 vojáků.

Podle ředitele pařížského institutu pro mezinárodní vztahy Pascala Bonifaceho Brazílie nejspíš nebude terčem teroristů, neboť není zapojena do konfliktů na Blízkém východě a je vzdálena aktuálním geopolitickým problémům. "Nicméně teroristé se chtějí hlavně zviditelnit. A kromě mistrovství světa ve fotbale není lepší událost ke zviditelnění, než jsou olympijské hry," dodal Boniface.

Kromě toho OH přilákají návštěvníky ze zemí, které mají teroristé v hledáčku zájmu, jako jsou USA, Francie, Izrael a Rusko. Olympijské hry v minulosti už teroristický útok zažily, například když v Mnichově v roce 1972 palestinští extremisté zabili 11 Izraelců a policistu. Během OH v americké Atlantě v roce 1996 si zase výbuch bomby vyžádal dvě oběti a stovku zraněných.

Podle Andreie Rodriguese funguje na maximální úrovni i mezinárodní spolupráce. Stovky brazilských policistů byli na zkušené mimo jiné na Tour de France či při Valném shromáždění OSN. Brazilské elitní jednotky jsou pravidelně školeny zahraničními kolegy mimo jiné na záchranu rukojmích.

Od července je podle Rodriguese domluvena výměna informací tajných služeb mnoha zemí a Brazílie je také zapojena v mezinárodních systémech výměny informací o cestujících v letecké dopravě API a PNR, takže federální policie bude informována o všech pasažérech směřujících do Brazílie. Nicméně tato největší latinskoamerická země má asi 16.000 kilometrů pozemních hranic, které je prakticky nemožné mít pod stoprocentní kontrolou.

Brazilské úřady se také, stejně jako policie v ostatních zemích, nejvíce obávají akcí takzvaných vlků samotářů, které je velmi obtížně vystopovat.