Lokalizační technikou s radiostanicí, monitorem, GPS modulem a navigací je podle něj nyní vybaveno každé auto hlídkové a dopravní policie. "Operační důstojník už nezjišťuje dlouho dotazy, kde kdo je, ale vidí. Takže nejbližší hlídku posílá," uvedl Libnar.

Další výhodou nové techniky je to, že lustraci osob může hlídka provádět přímo na místě a nemusí se dotazovat v operačním středisku. "Je to určitě rychlejší. Dřív se lustrovalo fonicky přes vysílačku a minuty se čekalo na zpětnou vazbu," uvedl nadstrážmistr z Obvodního oddělení policie v Liberci, který s ohledem na své zařazení nemohl uvést své jméno.

Policie navíc 32 svých vozů vybavila kamerami, které pomohou při řešení sporných přestupků. "Nám se to ještě nestalo, kolegům na jiných útvarech se už ale kamery vyplatily. Zdokumentovali třeba přestupkové jednání, kdy někdo ujížděl a nereagoval na zastavení," uvedl nadstrážmistr. Kamery snímají dění před a za policejním autem. Podle Libnara budou záznamy využívány i při řešení stížností na postup policie při zásahu.

Liberecká policie na projektu pracovala od roku 2011, evropská dotace pokryla zhruba 10,6 milionu. Podle Libnara bude policistům nová technika sloužit minimálně pět let. "Technologie je velice moderní. Když vezmu, že jsme teď sedm osm let pracovali s jednou technologií, tak si myslím, že to u této bude podobné," dodal.