Stránský má podle olomouckého krajského soudu na svědomí přepadení podnikatele z Uničova v jeho pražském bydlišti. Jeho komplic Jaroslav Churáček, který se na přepadení podílel s ním, si odpyká podle již pravomocného rozsudku 4,5 roku vězení. Obžalovaní podnikatele udeřili teleskopickým obuškem, muži se nakonec podařilo utéct. Případy zbylých pěti mužů, mezi kterými jsou i údajní šéfové gangu, bude soud znovu projednávat na začátku ledna.

Stránský se původně zodpovídal z omezování osobní svobody, soud jej nakonec potrestal za vydírání. "Šlo o vydírání. Za situace, kdy člověk používá násilí, nejde o omezování osobní svobody. Trestný čin byl proveden se zbraní, na místě použili teleskopické obušky. Muž byl zároveň členem organizované skupiny," uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Šestatřicetiletý Stránský k soudu nepřišel, žádal, aby byl rozsudek vynesen v jeho nepřítomnosti. Obhájce pro něj chtěl podmíněný trest. Poukázal na to, že na rozdíl od Churáčka se s ostatními spoluobžalovanými neznal, do akce byl prý přivolán na poslední chvíli. Soud nakonec obhajobě vyhověl, uvedl, že na rozdíl od komplice se Stránský na útoku podílel menší mírou. Stránskému hrozil trest v rozpětí dva až osm let, státní zástupkyně pro něj požadovala nepodmíněný trest v dolní polovině sazby.

Série přepadení podnikatelů se podle spisu odehrála během roku 2013. Stránský společně s Churáčkem napadli podnikatele z Uničova žijícího v Praze v jeho garáži, odkud jej chtěli odvléci na neznámé místo. Muži ho udeřili obuškem do hlavy a zad. Podnikateli se podařilo utéct. Ostatní členové skupiny se podíleli podle obžaloby také na vyhrožování podnikateli na Břeclavsku, po kterém chtěli vyplacení dlužné částky. Muž jim nakonec zaplatil více než dva miliony korun. Téhož podnikatele spolu s dalším mužem pak v Olomouci podle spisu vylákali na schůzku, kde oba spoutali a následně převezli do opuštěného objektu. Jednoho z mužů podle obžaloby mučili a přinutili jej podepsat prázdné papíry a sdělit PIN kódy k platebním kartám. Muži utrpěli pohmožděniny a povrchové řezné rány. Škoda byla vyčíslena na více než milion korun.

V čele sedmičlenné skupiny obžalovaných stojí podle obžaloby Pavel Flek, který byl v minulosti odsouzen na 12 let za jednu z největších poštovních loupeží, při které bylo v Olomouci ukradeno 20 milionů korun.