Piráti vtrhli na menší nákladní loď Szafir, která byla na cestě z Belgie do Nigérie, kam převážela průmyslové zboží. Útočníci zajali kapitána, tři lodní důstojníky a dalšího člena posádky. Zbytku osazenstva se podařilo zůstat na lodi a nyní se s obtížemi plaví ke břehu, řekl Waszczykowski na tiskové konferenci.

"Únosci nás dosud nekontaktovali a nepřednesli žádné požadavky," uvedl ministr.

Polské úřady podle něho s lodí, která se nachází asi 30 námořních mil (přes 50 kilometrů) od břehů Nigérie, dosud nemají kontakt a jsou odkázány na informace tamních kolegů. Plavidlo podle dostupných údajů není vážně poškozeno.

Loď měřící 113 metrů patří polské společnosti EuroAfrika, ale pluje pod kyperskou vlajkou. Do přístavu ji doprovází plavidlo nigerijské pobřežní stráže.

Podle polského experta na bezpečnost námořní dopravy Sebastiana Kalitowského je velmi nepravděpodobné, že by za útokem stáli radikálové například z organizace Boko Haram, která působí v Nigérii. "Když piráti vnikli na palubu lodi, posádka provedla takzvaný manévr citadela, při němž se zamkla ve strojovně. Zajat byl kapitán a důstojníci, kteří v té chvíli pravděpodobně byli na můstku a nestihli se ukrýt," řekl Kalitowski listu Gazeta Wyborcza.

Oblast Guinejského zálivu u západních břehů Afriky patří po vodách v okolí Somálska na opačné straně kontinentu k regionům, kde námořní únosci útočí nejčastěji. Únosů však po roce 2011 ubylo v souvislosti s tím, že některé státy vyslaly na moře hlídkovací lodě a rejdařské společnosti začaly najímat k ostraze námořníků ozbrojené stráže.