Starosta Jindřich Vařeka (ANO) upozornil na to, že při nečekané panice mohou být lidé ohroženi na zdraví a v horším případě i na životech. Poukázal na čtvrteční incident, kdy kdosi na náměstí odhodil několik dělbuchů, což ve vypjaté situaci u lidí vyvolalo panické reakce.

Policisté zároveň pátrají po pachateli čtvrteční výhrůžky. Oslavy měly začít ve 14:00, na programu byla mimo jiné vystoupení svatohorských trubačů, skupiny Argema, zpěvaček Marcely Holanové a Heleny Vondráčkové a ohňostroj. Krátce před začátkem akce ale policie obdržela oznámení o uložení bomby, jež mělo formu anonymního dopisu. Prostor byl uzavřen a zhruba 150 policistů, strážníků a dobrovolných hasičů pomáhalo s evakuací pěti stovek lidí z náměstí a okolních budov. Na místo byli povoláni také psovodi se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání výbušnin.

"Prohlídka objektů a náměstí byla negativní, žádný nástražný výbušný systém nebyl nalezen. Pisatel dopisu je podezřelý z trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu hrozí až pětiletý pobyt ve vězení," uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Policie žádá veřejnost o případné informace vedoucí k dopadení pachatele. Přijme je na lince 158 nebo je možné je vepsat do zvláštního formuláře na webových stránkách Bezpečná Příbram. Na webu také zveřejnila část anonymního dopisu, v němž pachatel hrozí výbuchem nejen na náměstí, ale i v kostele, knihovně a dalších budovách.

Podle vedoucího obvodního oddělení policie v Příbrami Michala Wolfa se policisté v podobných případech nemohou chovat jinak než jako ve čtvrtek. "Vždy to bude tak, že musíme vyklidit daný prostor, který je v tu dobu v ohrožení. Musíme v dostatečném čase provést předepsaná opatření: prohlídky, evakuaci obyvatel a další," uvedl.

Náměstí T. G. Masaryka bylo ve čtvrtek znovu přístupné od 22:30, policie podle Schindlové ale dál ve větší míře dohlíží na některá místa ve městě. "Tam, kde je větší koncentrace lidí a kde jsou strategické objekty, je i s ohledem na teroristický útok v Paříži zvýšený výkon služby," uvedla Schindlová.