Obdobnou modernizací v rámci evropského projektu za dvě miliardy korun procházejí i další operační střediska v zemi, a to nejen hasičů, ale i policie a záchranné služby. Smyslem je jejich propojení, což předchozí systémy neumožňovaly. V Liberci má nové operační středisko funkční kromě hasičů už i policie, záchranná služba ho chce spustit nejpozději do konce ledna. "Jsme v testovacím provozu," řekl dnes ČTK krajský ředitel záchranné služby Vladimír Hadač.

Informace z operačních středisek by měly být lépe dostupné i pro dobrovolné jednotky hasičů. Liberecký kraj podle hejtmana Martina Půty plánuje, že by jim příští rok za 2,5 milionu korun koupil tablety, které ke zobrazování informací potřebují. Data by se totiž nově měla přenášet zejména elektronicky. "Vyhneme se dezinformacím, snadněji navedeme jednotky na místo události," uvedl vedoucí libereckého operačního střediska hasičů Milan Zobač.

Podle něj bude telefonicky nebo cestou radioprovozu přenášeno minimum informací. "Tím se strašně ulehčí operačnímu středisku, zvláště v situacích mimořádného rozsahu," uvedl vedoucí střediska. To se například stalo při povodních v roce 2010. "Ač byla všechna pracoviště operačního střediska obsazena, stejně se nezvládla situace tak, aby byl komfortně odbaven každý požadavek," dodal Zobač.

Po propojení středisek hasičů, záchranné služby a policie budou mít všechny složky integrovaného záchranného systému stejné informace od nahlášení i během události. Budou tak moci lépe koordinovat spolupráci. "Dosud to bylo tak, že se nejprve vyslala jednotka a pak se obvolávaly další složky," uvedl Prášil. Systém také sám umí navrhnout, jaké jednotky by měly vyjet, a koho je třeba informovat. Automaticky jim rozešle sms, zvukové zprávy či e-maily. Operační bude mít i lepší přehled o tom, kde se jaké jednotky nacházejí. Z mapy na obrazovce zároveň vidí, jak vypadá místo zásahu, zda tam je les, pole či jak hustá je bytová zástavba. Všechny systémy jsou zdvojené. Díky propojení bude navíc možné, aby v případě nouze činnost libereckého operačního střediska převzal sousední Ústecký kraj.