Žalobce pro Krejčíře požaduje 14 až 15 let vězení a propadnutí majetku. Nepodmíněné tresty odnětí svobody chce i pro údajné členy zločinecké skupiny a bývalého obchodního ředitele Čepra Martina Pechana.

Krejčíř s Pechanem podle obžaloby vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru za zhruba tři miliardy korun. Peníze v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se však podnik vůbec nedozvěděl. Krejčíř a Pechan prý totiž prostřednictvím dalších obviněných přesvědčili úřednici z podatelny Čepra, aby sebrala soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem pravomocně uznaly a k exekuci ve státním podniku nedošlo jen díky zásahu policie. Pechan se hájí tím, že pohledávky byly pravé.

Krejčíř údajně také chtěl vymáhat po státu dvě miliardy korun tak, že nechal ve firmě Tukový průmysl uložit padělané peníze a hodlal podplatit některého celníka, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu firmy a následně s penězi uprchl. Podle obžaloby se poté chtěl celníka, kterého měl sehnat dosazený jednatel firmy Radek Zwierzyna, zbavit. Zwierzyna se ale začal bát o život a v červnu 2005 vše oznámil na policii.

Krejčíř krátce poté utekl policistům při domovní prohlídce své vily v Černošicích. S manželkou a synem odletěl na Seychely, později přesídlil do Jihoafrické republiky. České soudy v minulosti Krejčířovi uložily 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další skutky.

V Krejčířově organizovaném gangu údajně byli Aleš Zagora, Jaroslav Siuda, Tomáš Pavlíček, Jaromír Raida, bratři Aleš a Jan Kohoutkové a bratři Ivo Hricik a Radko Nauš. Muži vinu popírají, řada z nich se prý vzájemně ani nezná. Poslední obviněnou je úřednice z Čepra Ivana Skopcová, které žalobce jako jediné navrhl podmíněný trest.

Krejčíř je nyní ve vazbě v Jihoafrické republice, čeká, jak vysoký trest dostane za pokus o vraždu, únos a přechovávání drog. V JAR je obviněn i z dalších trestných činů. Česká republika usiluje o jeho vydání už od roku 2007.

mar tep rot