Cigarety zabavili celníci už před více než dvěma roky při dvou velkých zátazích. "Byly to akce zaměřené proti pašerákům cigaret a tabáku. Celou dobu byly zajištěné a čekalo se, až soud rozhodne o propadnutí zboží státu," řekla ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Daňový únik ze zabavených cigaret celníci vyčíslili na 15 milionů korun.

Zabavené cigarety přivezli celníci ve dvou dodávkách, sami je i vyložili do drtící linky. "První část je primární drtič, kde se předrtí na frakci o velikosti asi 30 centimetrů. Poté pokračuje dál po lince, kde je několik separátorů. Na konci linky jsou dva drtiče, kde se to rozemele na frakci velikosti asi 30 milimetrů," vysvětlil Hubáček. Cigarety se na lince smíchaly s dalším odpadem, aby nebylo tabák jakkoli použít. "Výsledek se odváží k energetickému využití do cementáren, slouží jako palivo," doplnil Hubáček.

Likvidace celníky zabavených věcí není podle Hubáčka nijak výjimečná, celníci likvidují zabavené zboží asi jednou měsíčně. "Nejde jen o cigarety, likvidují se tady boty, kabelky, textil z tržnic," dodal Hubáček. Podle Kaňkové v drtičkách končí například i CD a DVD. K likvidaci ale celníci využívají i spalovny. "Tam končí například panenky, které obsahují ftaláty," dodala Kaňková.