"Nebyli to oni, kdo byl iniciátorem celé kauzy opencard. Je jasné, že ta věc byla dojednána už mezi firmou Haguess a pražským magistrátem," připustil předseda senátu Jan Kareš. "Nicméně druhou věcí je, jakou měli obžalovaní povinnost jako odpovědní manažeři: měli své povinnosti prověřovat podmínky, které si firma Haguess dávala. Přitom bylo markantní, jak moc byla Haguess zvýhodněna, v dopravním podniku se o tom mluvilo," upozornil.

Podmíněné tresty jsou podle Kareše přiměřené. "Dopravní podnik byl předchozím jednáním magistrátu do této situace vmanipulován přijetím opencard. Navíc to ani nevypadá, že by obžalovaní byli zapojeni do nějakého korupčního jednání v tom smyslu, že by brali nějaké provize," vysvětlil, proč nebylo na místě uložit nepodmíněný trest odnětí svobody.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR. Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je značně nadhodnocená a smlouva je pro podnik ekonomicky nevýhodná.

O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy o dodávce softwaru DOS - dopravně odbavovacího systému. Ten byl potřeba, aby mohla být karta opencard využívána jako jízdní doklad.

"Magistrát donutil dopravní podnik, aby tu kartu využil jako jízdenku, když se nesetkala u Pražanů s ohlasem," shrnul situaci Kareš. Připomněl, že za projekt opencard byl odsouzen k 3,5 roku vězení exšéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Proti původnímu verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 9 se odvolali všichni aktéři řízení - státní zástupce, který pro Petanu požadoval přísnější trest, oba exmanažeři, kteří se cítí nevinní, i dopravní podnik, jemuž vadilo, že soud Petanovi se Suntychem neuložil povinnost nahradit škodu. Odvolací senát dnes vyhověl jen protestu DPP, a to pouze částečně. Ostatní odvolání jakou nedůvodná zamítl.

Soud poukázal na to, že Petana se Suntychem nebyli "žádní referentíci", ale manažeři, kteří si měli udělat potřebné rešerše a dbát na uzavírání smluv s rozumnými cenami. Mohli tak předejít minimálně třicetiprocentnímu navýšení ceny ze strany Haguess. Senát ale zároveň konstatoval, že by bylo přemrštěné, kdyby měli muži hradit celou výši majetkové škody. Určil jim proto částky ve výši pětinásobku jejich základních manažerských platů.