"Důkazů proti obžalovanému byla spousta, ale je pravdou to, co vyplývalo z rozhodování Vrchního soudu v Olomouci, že chybí důkaz základní, stěžejní, korunní. Ten tu prostě nebyl. Vzhledem k tomuto faktu jsou zde určité pochybnosti, byť minimální, dány," uvedl předseda senátu Jiří Dufek. Soud zároveň rozhodl o propuštění Bódiše z vazby, kde je od loňského února. Státní zástupce Martin Malůš se proti rozsudku odvolal a proti rozhodnutí o propuštění Bódiše z vazby podal stížnost. Opět tak bude rozhodovat vrchní soud.

Obžaloba celou dobu trvala na tom, že pracovník ochranky Bódiš devětadvacetiletého muže surově utloukl a ubodal v Otrokovicích na podzim 2005. Z bytu údajně odnesl notebook, jímž zřejmě oběť tloukl do hlavy. Policie asi po roce vyšetřování případu kvůli nedostatku důkazů odložila. Kriminalisté se jím začali znovu zabývat předloni v listopadu, kdy zjistili nové poznatky, které by mohly vraha odhalit. Případ byl posuzován podle trestního zákona, který platil do konce roku 2009.

Motiv k vraždě hledala obžaloba v osobních rozporech s podnikatelem, který chtěl údajně Bódiše propustit z práce. Obžalovaný vinu odmítá, poškozeného prý měl rád. Při zadržení se ale podle státního zástupce přiznal, po obvinění však otočil. Podle znalců obžalovaný trpí disociální poruchou osobnosti, která byla dříve nazývána psychopatií.

Označili ho jako egocentrika, člověka vůči ostatním lidem necitelného a konfliktního s výraznými sklony k agresivnímu jednání a ke lhaní. Bódiš neobstál ani na detektoru lži. Podle státního zástupce zařízení signalizovalo nepravdivé odpovědi na vícero otázek týkajících se například způsobu usmrcení oběti či vlastního podílu na vraždě.

Podle obhájce Miroslava Michajloviče ale z každé stránky spisu dýchá jedna ze základních zásad trestního práva in dubio pro reo - tedy v pochybnosti ve prospěch obžalovaného. "Konečně padlo procesně správné rozhodnutí. Konečně soud pochopil, že je zde nějaká pochybnost o skutečné vině Martina Bódiše a rozhodl tak, jak měl rozhodnout už při prvním rozhodnutí. Důkazy tomu nasvědčovaly, že měl být zproštěn," uvedl Michajlovič.

Na dopadení podezřelého se podílel i speciální policejní tým Tempus. Jeho cílem je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu. Zatím se však žádný z jím otevřených případů nepodařilo dovést k pravomocnému odsuzujícímu rozsudku.