"Skutečnosti, které uváděli svědci navrženi odsouzeným, byly velice závažné a my jsme je za tím účelem ověřovali. Ale dílem se buď nepotvrdily a nebo neobstály. Klíčové je to, že verze podaná odsouzeným neodpovídá skutečnostem zjištěnými před 12 lety," řekl novinářům Černý.

Vražda šestnáctileté studentky se stala v roce 2002 na Písecku. Podle Záruby existuje několik svědků, kterým Nouzecký za různých okolností naznačoval, že je dívčiným vrahem. Nouzecký to však v srpnu u táborského soudu popřel.

Záruba dnes uvedl, že bez ohledu na výsledek jednání, bude ve snaze o obnovení procesu pokračovat. "Sedím 13 let a mám toho dost. Vrahem nejsem a vrahem nebudu," řekl Záruba ve své závěrečné řeči.

Dívka podle verdiktu soudu v létě roku 2002 usedla k Zárubovi do auta v Písku, kde jí slíbil odvoz do Strakonic. Její tělo bylo následně nalezeno nedaleko Písku. Zárubu usvědčily mimo jiné vlasy oběti, které kriminalisté našli v jeho voze. Soud v Táboře ho potrestal 20 lety vězení, což následně potvrdil i vrchní soud. Záruba byl navíc předtím už odsouzen na 3,5 roku vězení kvůli znásilnění.

Z těla zavražděné stopařky nebylo možno dokázat, jestli byla sexuálně zneužita. Dívka byla nalezena nahá s roztrženou podprsenkou, ale tělo už bylo v rozkladu. Soud přesto v roce 2003 Zárubovi kromě vězení nařídil sexuologickou léčbu.