Naftalen z cisterny vytekl po 09:00. Látka pokryla třídu 17. listopadu, ulici Komenského, Želátovská a Velké Novosady, nešlo však o souvislou vrstvu. "Hasiči, kteří na místě zasahovali v ochranných oblecích a v dýchací technice, ve spolupráci s technickými službami odstranili z komunikací, co šlo. Na místě jsou nyní pracovníci Správy silnic Olomouckého kraje, kteří kritická místa polévají asfaltem a zasypávají kamínky. Do 15:00 by měl být zásah hasičů ukončen," uvedla Hacsiková.

Podle hasičů je kapalná forma této látky nebezpečná, avšak poté, co dopadla na silnici, ztuhla a vznikla z ní krusta. Technické služby nasadily do očisty dva kartáčovací stroje, zasahovalo se především na čtyřech místech úseku. "Pevné skupenství není pro občany nebezpečné," dodala mluvčí. Hasiči na místě způsob odstranění látky řešili s odborníky ze životního prostředí a s dalšími specialisty.

Podle informací ČTK řidič únik látky nezaregistroval, byl na to až upozorněn ostatními účastníky provozu. Cisterna je i s nákladem nyní v soukromé firmě u Přerova, kde měla i cílovou stanici. Policie šetří událost jako dopravní nehodu. "Alkohol byl u řidiče na místě vyloučen orientační dechovou zkouškou, ke zranění osob nedošlo. Příčiny a okolnosti nehody zjišťujeme. Na místo byl přizván také znalec z oboru silniční dopravy, od kterého jsme si vyžádali odborné znalecké zkoumání, které by mělo určit, zda se jednalo o technickou závadu, mechanické poškození případně jiné okolnosti dopravní nehody," řekla dnes ČTK mluvčí policie Irena Urbánková. Výše škody podle ní nebyla zatím vyčíslena.

O události informovala své obyvatele radnice prostřednictvím SMS zpráv, sirén i webových stránek. Lidem doporučila, aby se v této části města zbytečně nepohybovali a nevětrali. Podle města však není uniklé množství ve zdraví škodlivých koncentracích.

Naftalen je těkavá, hořlavá, zdraví škodlivá látka se slabě narkotickými účinky. V domácnostech se naftalen nejvíce používá jako vykuřovací prostředek nebo jako pevné kuličky proti molům.