"Trest je uložen při spodní hranici sazby, která byla v rozmezí deseti až 18 let. Soud k předchozím odsouzením obžalovaného nepřihlédl, neboť mnoho let nebyl trestán. Máme za prokázané, že poškozeného zabil v úmyslu nepřímém, v afektu. Nešlo o rozmysl, což je okolnost polehčující," řekl dnes ČTK soudce Eduard Ondrášek. Na činu se podle soudce podepsalo to, že byl obžalovaný v době útoku opilý.

Tragédie se odehrála v Zahradní ulici ve Vidnavě. Opilý nezaměstnaný muž podle obžaloby napadl svou oběť zřejmě nožem střední velikosti. "Intenzitou jej bodl do oblasti hrudníku. Způsobil mu ránu v délce osmi centimetrů. Probodl mu přitom žebra a poranil pravou srdeční komoru," uvedla státní zástupkyně Michaela Šoková. Žalobkyně navrhovala sama desetiletý trest, s verdiktem soudu tak byla spokojena.

Archontidis před soudem popřel, že by muže zavraždil. Naopak se mu prý snažil pomoci a zavolal záchrannou službu. Byl prý svědkem incidentu, kdy zavražděného muže vystrkovala jeho kamarádka ze svého bytu ven kvůli sporu o údajně ukradený mobilní telefon. Nůž prý zřejmě vzala do ruky ona. Majitelka bytu to ale na policii popřela. Před soud se už nedostavila, neboť mezitím zemřela.

Vražda z Vidnavy byla jednou z 12 vražd či pokusu o ni, které se podle policejních statistik staly loni v Olomouckém kraji. Jde o stejný počet jako v roce předchozím.