Policie již dříve uvedla, že šestačtyřicetiletá Jana Svobodová se mohla stát obětí trestného činu. Kriminalisté proto kvalifikovali pohřešování jako trestný čin zbavení osobní svobody.

"Pohřešování jako takové v žádném případě nepodceňujeme a děláme maximum pro to, abychom ženu našli. O tom svědčí i to, že si jeho prošetřování, potažmo pátrání po pohřešované převzali do své kompetence kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality krajského ředitelství pražské policie," uvedl dnes mluvčí Tomáš Hulan.

Pražská policie pátrá po ženě od 15. července. Naposledy ji spolupracovníci ten den viděli kolem 18:00 při odchodu ze zaměstnání v Argentinské ulici. Domů ale nedorazila a svým blízkým dosud nedala žádnou zprávu. Její mobilní telefon je ode dne zmizení nedostupný. Žena nebyla dosud nikdy pohřešována, a pokud se někdy z jakéhokoliv důvodu zdržela, vždy o tom rodině dala vědět.

Původně vedli pátrání kriminalisté třetího policejního obvodu, později případ převzalo krajské oddělení.

Půlmilionová odměna vypsaná firmou, pro kterou žena pracovala v manažerské pozici, je určena tomu, kdo poskytne konkrétní informace, které jednoznačně povedou k vypátrání Jany Svobodové, ať už přímo, či cestou nálezu jejího vozidla, telefonu nebo jiných osobních věcí. Informace mohou lidé oznámit buď na telefonní číslo 777716403 nebo na bezplatnou linku tísňového volání 158, dodal policejní mluvčí.

Jana Svobodová měří asi 175 centimetrů, je hubené postavy, má melír a rovné vlasy.