Generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil ČTK řekl, že o nástupci Formánkové se zatím jedná. V médiích se spekuluje i o dalších jménech, jen bývalý prezident Soudcovské unie Jirsa ale dosud potvrdil, že nabídku dostal. "Nabídku jsem přijal, poděkoval jsem za ní a odnesl jsem doklady na personální oddělení," řekl dnes ČTK. Poznamenal, že nyní ho bude pravděpodobně čekat slyšení v senátním výboru.

Prezident Miloš Zeman ale zatím Senátu nového ústavního soudce nenavrhl. "Nebudu předjímat žádný termín jmenování. Ale platí to, že pan prezident se radí v této věci s odborníky," řekl dnes ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sekretář Ústavního soudu Pospíšil uvedl, že Formánková, která v Ústavním soudu končí po deseti letech, patřila k soudcům orientovaným směrem k liberálním konceptům státu. Kladla důraz na maximální svobodu jednotlivce a spíše minimalizaci státní moci, uvedl Pospíšil. Příkladem toho je podle něj nález, kterým ÚS zrušil koncepci neziskových nemocnic. Rozhodnutí ve věci připravovala jako soudkyně zpravodajka.

Obdobně hlasovala Formánková podle Pospíšila například ve sporech týkajících se regulace nájemného a ochrany vlastníků bytů nebo regulačních poplatků ve zdravotnictví.

"Byla rovněž zastánkyní co nejširšího vyrovnání s totalitní minulostí - zmínit lze nálezy týkající se nároků na náhradu nemateriální újmy osob trestně odsouzených za minulého režimu nebo hlasování ohledně zákona o Ústavu pro studium totalitních režimů či zákona o církevních restitucích," dodal sekretář.

V těchto věcech podle něj zastávala konzistentní postoj upřednostňující postavení jednotlivce a jeho individuální odpovědnost před rozpínavostí státu a státní libovůlí.

"Soudce musí umět odolat jakémukoliv tlaku, co si o něm kdo pomyslí nebo nepomyslí, od toho je přece soudce," řekla ČTK Formánková. Jako soudkyně plzeňského krajského soudu se bude věnovat autorskému právu, katastrálním žalobám a prvostupňové agendě na civilním úseku.

Kompletní obměna soudců ÚS skončí v prosinci tohoto roku, kdy ve funkci končí soudce Vladimír Kůrka.