Podle policistů pachatelé umísťují inzerát o prodeji auta za velmi nízkou cenou na různých internetových portálech. "Veškerá komunikace je vedena pouze elektronicky v anglickém jazyce, kdy se sepíše se zájemcem kupní smlouva, v některých případech i za pomocí internetových překladačů. Pro větší věrohodnost zasílá pachatel elektronicky skeny či kopie různých dokladů od předmětných vozidel. Vše podmiňuje uhrazením poloviny kupní ceny na účty v zahraničí, které jsou zpravidla ovládány pachatelem," uvedl policejní mluvčí.

Podvodní prodejci zájemcům nabízí k přepravě společnost, která s nimi rovněž komunikuje jen elektronicky a za kterou stojí tentýž pachatel. "Následují záminky, jako že zákony dané země neumožňují transport vozidla bez uhrazení plné kupní ceny, na základě kterých se pachatel snaží vylákat další platbu od zájemců," doplnil mluvčí. Inzerované vozidlo kupující podle policie ve zmiňovaných případech nikdy neobdrží, peníze mu nejsou vráceny a pachatel s ním přestává komunikovat.

Pachatelé podle kriminalistů dokážou také ovládnout už existující skutečný inzerát. "Pachatel osloví inzerenta a snaží se jej v e-mailu přesvědčit, že došlo k podezřelému připojení k umístěnému inzerátu ze zahraničí a vyzve jej k opětovnému přihlášení ke svému e-mailovému účtu či inzerátu na níže uvedený odkaz," doplnil Bednařík. Získá tak jeho přihlašovací údaje, na inzerátu sníží cenu nabízeného vozidla, vylepší výbavu auta a vydává se za prodejce, kdy opět láká od zájemců platby předem.

Policisté v této souvislosti apelují na zvýšenou opatrnost u podobných inzerátů. Zájemci by si podle nich měli prověřit nabízené vozidlo i prodávajícího a vyhnout se platbám předem bez ověření.

ftv ktp