"Jednotky zůstávají na místě, stále se to dohašuje," dodal Svoboda v podvečer.

Požár vypukl v pondělí odpoledne a postupně zachvátil 100 hektarů lesa a pole. Příčinou byla závada na kombajnu, který sekal poblíž lesa. Hasičům se podařilo dostat plameny pod kontrolu v úterý odpoledne, zásah ale stále nekončí. Oheň se může snadno šířit kořeny stromů. Po dnešní ranní poradě vedení hasičů rozhodlo, že na místě zůstane ještě 13 jednotek po dobu 24 hodin. Ve čtvrtek ráno se mělo rozhodnout, co dál. Podle Svobody je ale možné, že počet hasičů se sníží už po dnešní večerní obhlídce.

Podle mluvčího je téměř jisté, že část hasičů ještě na místě zůstane. Je ale možné, že už jich nebude zapotřebí tolik. Dnes podle Svobody hlavně zkoumali požářiště pomocí termokamery a dohašovali skrytá ohniska. Středočeské hasiče navíc zaměstnává další lesní požár poblíž obce Branžež na Mladoboleslavsku.

Požár u Olešné byl oznámen v pondělí po 16:30. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, zasažené území u Chrášťan a Olešné rozdělili na několik úseků a přivolali na pomoc kolegy z dalších čtyř krajů. V úterý u požáru zasahovalo kolem 50 profesionálních i dobrovolných jednotek. Vodu k ohni dopravovaly desítky cisteren, vrtulník s takzvaným bambi vakem i velkokapacitní čerpadlo s třemi kilometry hadic. Štiplavý kouř byl cítit kilometry daleko.

Rakovnický starosta Pavel Jenšovský (ČSSD) dnes uvedl, že požár zasáhl zhruba 30 hektarů rakovnických městských lesů a dále lesy obce Chrášťany a dalších vlastníků. "Dohašování a kontrola prostoru bude ještě nějakou dobu probíhat. Okamžitě se však rozjela takzvaná katastrofická turistika. Lidé z širokého okolí se do daného prostoru přicházejí podívat, přičemž ovšem ztěžují práci složek IZS, ohrožují vlastní bezpečnost a k dovršení všeho odhazují do suchých porostů nedopalky cigaret," tvrdí Jenšovský. Rakovničtí radní proto v úterý vydali nařízení, jímž se dočasně zakazuje vstup do lesů ve vlastnictví města v katastrálním území Olešná a Chrášťany. Zákaz prozatím platí do 23. srpna.

Požár u Olešné je zřejmě největším lesním požárem v Česku v letošním roce a jedním z nejrozsáhlejších v posledních letech. Letos kromě Rakovnicka zasáhl požár například velkou lesní plochu, přibližně 16 hektarů, v Mikolajicích na Opavsku. Koncem července tam s ohněm bojovalo osm desítek hasičů. Asi největším lesním požárem v Česku nejméně za posledních deset let byl požár u Bzence na Hodonínsku, v oblasti zvané Moravská Sahara, na jaře 2012. Oheň tehdy zničil zhruba 165 hektarů lesa a státní firmě Lesy ČR vznikla škoda 27 milionů korun. Příčinu vzniku požáru se policistům nepodařilo odhalit. Dalším velkým neštěstím z předchozích let byl požár v Brně-Sadové v září 2008, kdy lehlo popelem 90 hektarů lesní školky a plochy s náletovými dřevinami. Nejčastěji se ale objevují požáry lesů o rozsahu pouze v jednotkách hektarů či menším.