Za ty obžaloba už dříve označila mimořádnou krutost a zvrácenost činu a mohou být důvodem pro uložení nejvyššího trestu. Jako polehčující okolnosti obhajoba zmiňovala duševní nemoc, bezproblémové dětství a fakt, že nyní sedmadvacetiletý muž neměl před činem záznam v trestním rejstříku.

Holmes dnešní verdikt podle agentury Reuters vyslechl s kamennou tváří. Emoce nijak neprojevoval už od začátku procesu letos v dubnu.

Porota složená z devíti žen a tří mužů uznala Holmese vinným už v červenci. Obhajoba někdejšího studenta neurologie tvrdila, že Holmes trpí bludy a schizofrenií a nemůže nést za svůj čin odpovědnost. Psychiatři předvolaní obžalobou uvedli, že muž je sice těžce duševně nemocný, ale v době činu byl příčetný.

Porotci nyní podle Reuters v příštích dnech vyslechnou další svědky a poté definitivně rozhodnou o Holmesově osudu.

Holmes vyšel v červenci 2012 asi 20 minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina Aurora. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.