Událost byla hlášena po 16:30. Podle mluvčího šlo o požár lesa velkého rozsahu. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a zasažené území rozdělili na čtyři úseky. K tomu, jak velká plocha lesa byla postižena, Svoboda neměl přesné informace.

"Požár ještě nebyl lokalizován, hasí se pomocí vrtulníku a dohašují se ohniska," uvedl mluvčí po 21:00. Upozornil na to, že oheň se může šířit kořenovým systémem. "Je potřeba to celé důkladně dohasit," zdůraznil. Na místo bylo podle něj vysláno vozidlo s velkokapacitním čerpadlem a třemi kilometry hadic, aby bylo možné dodávat vodu přímo na požářiště a nemusela se vozit kyvadlově.

Podle Rakovnického deníku mohl oheň vzniknout od kombajnu, který jezdil u lesa. Svoboda to ale nechtěl komentovat, podle něj bude příčina teprve předmětem vyšetřování.

Ve Středočeském kraji se kvůli dlouhotrvajícímu suchu nesmějí rozdělávat ohně. Platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích.

Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření či táboření mimo vyhrazené prostory. Motoristé nesmějí zajíždět do lesů a na polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování.

Na většině území Česka překročí v úterý maximální teploty 31 stupňů Celsia, o něco menší vedro bude jen v Karlovarském kraji a na Vysočině. Vzhledem k nedostatku srážek a přetrvávajícímu suchu hrozí riziko požárů, nejvíce v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě.