"Předpokládám, že chtěli vznést nějaké požadavky, případně se dostat ven z toho zařízení, což se jim nepovedlo," řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) České televizi, která o incidentu informovala.

Podle Rendlové se běženci vzbouřili proti svému zajištění v táboře v prostoru pro vycházky. "Dožadovali se propuštění na svobodu. Vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu, takže nedošlo k žádnému útěku žádného z cizinců," řekla ČTK. Než přijely policejní posily z Prahy, situace už byla vyřešená.

Různé formy protestů jsou podle Rendlová v těchto zařízeních časté. Běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem má kapacitu 270 lůžek. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra ČTK už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.