Pětice zmizela v Libanonu kolem 18. července, kdy místní policie našla auto s jejich doklady. Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jedním z nich je obhájce Fajáda Jan Švarc. Dalším je podle médií voják Martin Psík, který má zkušenosti ze zahraniční mise v Afghánistánu, a údajně měl na starost bezpečnost výpravy.

Jako překladatel skupinu doprovázel cestoval Adam Homsi, který už dříve Libanon navštívil a mluví několika jazyky. Pětici uzavírají televizní reportéři z Jindřichova Hradce Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Podle médií se dříve zabývali Fajádovou kauzou, nyní chtěli natáčet o situaci v utečeneckých táborech.

Kvůli případu zasedl několikrát v Česku krizový štáb ministerstva zahraničí. Do Libanonu se chystá také šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), o jeho cestě se má rozhodnout do konce týdne. V Bejrútu má jednat se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Předpokládá se, že s ním měli letět zástupci bezpečnostních složek, aby si vyměnili informace o případu s libanonskými kolegy. V Libanonu už nyní působí dva čeští experti z tajných služeb, kteří získávají na místě informace a slaďují postup s místními zpravodajskými službami.

Mluvčí úřadu Michaela Lagronová ve středu řekla, že tajné služby dál vyhodnocují nové informace o případu, podrobnosti k nim ale sdělit nemohla. České úřady prý mají spoustu informací, jejichž prověření si ale vyžádá čas.

Policie nalezla vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Souvislost s Fajádem jeho rodina popřela. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.

Fajád byl zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Zadržená trojice čeká, zda bude vydána do USA.

Fajádův obhájce uvedl loni v prosinci u pražského městského soudu, že Fajád pracuje pro armádní zpravodajskou službu Libanonu. Podle něj by měl být Fajád zproštěn obvinění, protože jednal jako agent. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská na to tehdy reagovala tak, že Česko ani Polsko, na jehož území se podle obvinění konaly schůzky s americkými agenty, o činnosti Fajáda jakožto zpravodajce nevědělo, a tedy ji ani nepovolilo.

Sám Fajád se tehdy hájil tím, že ho jako zaměstnance ukrajinské státní společnosti, která obchoduje se zbraněmi, kontaktoval další obviněný Faouzi Jaber a představil se jako poradce prezidenta Pobřeží slonoviny. Libanonští zpravodajci prý následně Fajáda pověřili, aby o tomto muži zjistil co nejvíc.