Dva lidé, bezdomovci, například uhořeli při nočním požáru plechového skladu v Malešické ulici v Praze 3 v půli března. Zhruba o tři týdny později hořel byt v Kanovnické ulici nedaleko Pražského hradu. Popálenou obyvatelku bytu se pokoušeli záchranáři oživit, avšak neúspěšně.

V prvním pololetí hasiči evidovali 1195 požárů, což v pětileté historii není nejvyšší údaj. V prvním pololetí roku 2011 hořelo v Praze 1377krát. Při požárech se ale letos zranilo nejvíce lidí, a to 121.

Před požáry muselo být evakuováno 1786 lidí, což je také nejvyšší údaj za posledních pět let. Například na konci května museli hasiči kvůli požáru evakuovat asi 500 lidí ze sportovní haly na pražském Chodově, v dubnu bylo evakuováno 440 lidí při požáru v pankrácké věznici.

Škody, které letošní požáry napáchaly, přesáhly 103 milionů korun. Nejhůře v této statistice za posledních pět let vychází rok 2012, kdy požáry způsobily škody za 585 milionů korun. Hasičům se letos podařilo uchránit hodnoty za více než 95 milionů korun.

Pro včasné zpozorování požáru hasiči doporučují lidem instalovat si ve své domácnosti hlásiče. V nových objektech zkolaudovaných po 1. červenci 2008 tyto hlásiče musí být podle vyhlášky povinně. Důležité také podle hasičů je udržovat volné únikové cesty zejména na chodbách bytových domů.