"Připravuje se dotační program, který by měl podpořit investice do techniky, hasičských zbrojnic, na němž by se podílel nejen státní rozpočet, ale i rozpočty krajů a obcí," uvedl Sobotka. "Chtěli bychom tím vykrýt některá bílá místa, která vznikají při čerpání evropských peněz," uvedl Chovanec.

Rozhodovat o rozdělení peněz by měli společně zástupci ministerstva, krajů, obcí i dobrovolných hasičů. "Hlavním důvodem je jasné dlouhodobé nastavení financování. To znamená ne každý rok s čepicí v ruce, ale jasný výhled, který bude fungovat spolu s fondy, které tady jsou, například s fondem zábrany škod," uvedl Chovanec.

Z tohoto fondu tvořeném z příspěvků pojišťoven by mělo dobrovolným i profesionálním hasičům přitéct letos téměř 97 milionů korun. Rozdělí si je celkem 45 obcí, budou využity především na nákup zásahové techniky. Pojišťovny do fondu povinně odvádějí tři procenta z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Příjemci peněz jsou i záchranáři a další subjekty.

Vláda se chce zabývat také otázkou nemocenské, kterou dostávají dobrovolní hasiči, pokud onemocní nebo utrpí úraz v důsledku zásahu. "Rádi bychom se zamysleli nad tím, zda by se nedalo vrátit k systému, kdy hasiči dostávali 100 procent nemocenské," uvedl Sobotka. Plnou nemocenskou v současnosti dostávají jen profesionální hasiči. Dalším opatřením má být i zvýhodnění zaměstnavatelů dobrovolných hasičů, ať již daňovými úlevami nebo jinou formou podpory.

Soubor opatření má zahrnovat i úpravy některých zákonů a změny metodiky a pravidel, podle Sobotky se projeví již letos. Částka 200 milionů korun bude navržena do státního rozpočtu pro příští rok. Materiál počítá rovněž s podporou hasičského sportu a práce s mládeží, podpora státu není adekvátní počtu dětí, o něž se dobrovolní hasiči starají.

U dobrovolných hasičů působí 350.000 lidí ve více než 7000 jednotkách včetně 50.248 dětí a mládeže ve věku do 18 let. Zasahují při požárech, živelních pohromách a jiných událostech, při nichž je v nebezpečí život, zdraví nebo majetek. Sdružení je počtem členů jednou z nejmasovějších neziskových organizací v zemi. Je pokračovatelem organizací hasičstva, které dříve působily na území Čech, Moravy a Slezska a právním nástupcem Svazu požární ochrany ČSFR na území České republiky.