Soud v Edinburghu dnes zamítl odvolání z procesních důvodů - pozůstalí obětí podle něj totiž nejsou oprávněni odvolání podat. O otevření případu by mohla po Midžrahího smrti požádat pouze jeho rodina.

"Často se tvrdí, že středobodem justičního systému jsou oběti, tak proč by neměly mít rodiny obětí vraždy legitimní zájem na tom, aby změnily chybný verdikt nad osobou odsouzenou za smrt jejich milovaných," uvedl po rozhodnutí soudu právní zástupce obětí Aamer Anwar. "Věc není uzavřená, zůstáváme v kontaktu s Midžráhího rodinou," dodal. Současná situace v Libyi nicméně přímé zapojení rodiny odsouzeného podle Anwara komplikuje.

Někteří členové rodin obětí atentátu se domnívají, že odsouzený Libyjec za výbuch na palubě Boeingu 747 společnosti PanAm letícího z Londýna do New Yorku před více než 26 lety nemohl. Stopy západních vyšetřovatelů vedly krátce po atentátu do Libye, ale případ se nikdy nepodařilo zcela a přesvědčivě objasnit.

Midžrahí byl za atentát odsouzen v roce 2001 na doživotí, kvůli smrtelné nemoci byl ale v roce 2009 z vězení propuštěn do Libye, což vyvolalo v Británii vlnu odporu. Ve vlasti Midžrahí zemřel v roce 2012. Až do konce života trval na své nevině. Pro mnoho Libyjců je hrdina a obětní beránek, jehož Západ zneužil k ovládnutí Libye.

Při explozi na palubě letadla zahynulo 21. prosince 1988 všech 259 cestujících z 21 zemí. Na zemi přišlo o život dalších 11 osob. Mezi mrtvými bylo 180 Američanů. Až do teroristických útoků v USA ze září 2001 zemřelo nejvíce občanů Spojených států právě při tomto útoku.

Katarská televize Al-Džazíra loni začala tvrdit, že za útok na americké letadlo může Írán, nikoliv Libye. S odvoláním na nové důkazy uvedla, že pumový atentát nařídil Teherán a s pomocí jeho peněz jej provedla jistá palestinská ozbrojená skupina. Šlo prý o odvetu za smrt 290 cestujících letadla společnosti Iran Air, které sestřelila americká armáda v Perském zálivu pět měsíců předtím. Teherán obvinění z účasti na útoku nad Lockerbie odmítá.