Soud mladíka usvědčil z trestných činů braní rukojmí, vyhrožování a nedovoleného ozbrojování. Mladík rovněž dostal zákaz vstupu do okolí pěti kilometrů od televizní budovy ve městě Hilversum. Zaplatit bude muset i pokutu 2500 eur (zhruba 68.000 Kč) jako odškodné členovi ochranky, kterého krátce držel jako rukojmí, a dalších 2600 eur (asi 70.000) jako náhradu škody televizi NOS. Státní zástupce původně požadoval pro muže trest odnětí svobody v trvání čtyř let.

Mladík vnikl na konci letošního ledna do televize a žádal o přístup do vysílání, rychle se ho však podařilo zpacifikovat. Vykřikoval, že jedná v zájmu "skupiny hackerů", později však policii přiznal, že celou akci provedl sám. Zaměstnanci pobývající v tu dobu v objektu televize byli evakuováni a kvůli incidentu byla zrušena i večerní zpravodajská relace.

Mladíkovým motivem bylo údajně přesvědčení, že veřejnoprávní televize manipuluje veřejným míněním. Během soudního řízení nazval televizi NOS "kazatelnou, z níž se kážou lži".

Televize po incidentu odvysílala i záběry, na nichž část mužova přepadu zachytila jedna z kamer. Ozbrojený muž v obleku a s kravatou na nich v poklidu hovoří s jiným mužem, posléze ho odzbrojuje a zatýká několik policistů. Muž nekladl odpor.

Incident vyvolal ve světě obrovskou pozornost mimo jiné proto, že se odehrál pouhé tři týdny po teroristických útocích v Paříži, při nichž zahynulo celkem 17 lidí, včetně členů redakce satirického časopisu Charlie Hebdo.