"Myslím, že budu mít do data nařízeného jednání vše potřebné k dispozici. Sice zatím nemám od zlínského soudu spis, ale ta agenda chvíli trvá a věřím, že to do té doby dojde," řekl ČTK soudce olomouckého krajského soudu Eduard Ondrášek.

Případ je nařízen na 20. až 24. července. Dokazování je již u konce. "Měli bychom se již dopracovat k závěrečným řečem. Rozsudek ale v tomto týdnu určitě nepadne," doplnil Ondrášek.

Kauzou nelegálních obchodů s lihem, do kterého je podle obžaloby kromě Radka Březiny zapleteno dalších sedm lidí, se olomoucký soud zabývá od loňského prosince. Případ odročil naposledy 29. dubna s tím, že počká na rozsudek zlínského soudu, který Březinovi uložil dvouletý trest za ukrývání zbraní v jedné z budov bývalého areálu Svitu ve Zlíně. Březina se proti rozsudku odvolal a krajský soud mu v polovině června trest zkrátil na 16 měsíců vězení. Podle soudce Ondráška připadá v úvahu ve spojení s olomouckou kauzou uložení souhrnného trestu.

Takzvaná lihová mafie v čele s podnikatelem Radkem Březinou zřejmě okradla stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem skupina podle obžaloby obchodovala od roku 1998 do předloňska. Členy organizované skupiny bylo podle žalobce sedm lidí, osmým obžalovaným je Tomáš Pantlík, který se zodpovídá u soudu kvůli tajnému skladu s lihem v Olomouci. Jako jediný z celé skupiny zůstává ve vazbě Radek Březina, kvůli obavě z útěku. Ve vazbě je od 25. října 2012, termín mu končí v říjnu. Hrozí mu až 13 let vězení.