Z vody bylo po neštěstí vytaženo nejméně 12 lidí, mezi nimi i kapitán plavidla a hlavní inženýr. Další cestující a členy posádky se snaží od pondělního večera vyprostit z vnitřku lodi záchranáři. Zatím vytáhli šest živých lidí, uvedla AP s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV. Agentura Reuters uvedla, že z útrob plavidla byli zachráněni jen dva lidé, na záchraně dalších čtyř se ale pracuje.

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Čínská média uvedla, že na palubě bylo 458 lidí, z toho přes 400 čínských pasažérů, pět zaměstnanců cestovních kanceláří a 47 členů posádky. Většinu cestujících prý tvořili turisté mezi 50 a 80 lety, byly mezi nimi ale i děti, z nichž nejmladšímu mohly být tři roky.

Podle kapitána a hlavního inženýra se plavidlo potopilo během jedné či dvou minut poté, co ho údajně zasáhlo tornádo. Posádka nevyslala nouzové volání; neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh.

Vyšetřovatelé sdělili, že loď s největší pravděpodobností nebyla přetížená a měla na palubě dostatek záchranných vest pro všechny cestující na palubě. Kapitána a hlavního inženýra začala policie vyslýchat.

Hloubka koryta na místě nehody je až 15 metrů. Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi stovka lodí a 20 potápěčů. Na pomoc dorazila také tisícovka příslušníků policie a armády, do hledání přeživších je podle agentury AP zapojeno kolem 3000 lidí. Na místo nehody už zamířil i čínský premiér Li Kche-čchiang.

Televize CCTV uvedla, že záchranáři se snaží vyřezat do trupu lodi díru, aby umožnili záchranu lidí, kteří mohli přežít ve vzduchových kapsách. Podle médií se zvažuje, zda by plavidlo mohlo být převráceno zpět do původní polohy.

Řada pasažérů pocházela ze Šanghaje. Jejich příbuzní se dnes shromáždili v cestovní kanceláři, která rezervovala výlet pro řadu pasažérů, a poté zamířili k místnímu vládnímu úřadu získat více informací. "Proč opustil kapitán loď, když se cestující stále pohřešují?" stěžovala si plačící devětačtyřicetiletá účetní ze Šanghaje Chuang Jen, která se obává, že její stejně starý manžel a jeho sedmdesátiletý otec byli na palubě. "Chceme, aby vláda zveřejnila seznam cestujících," dodala.

V Číně jsou velké řeky hojně využívány k lodním výletům a nehody takovéhoto rozsahu nejsou v zemi obvyklé. Loď s názvem Východní hvězda patří společnosti Chongqing Eastern Shipping, která se zaměřuje na přepravu turistů. Plavidlo dlouhé 76 metrů z roku 1994 mělo celkovou kapacitu 534 cestujících.