Mluvčí uvedla, že muže z pražského letiště v pátek policisté převezli v doprovodu zásahové jednotky do policejní cely. Podle policie se odsouzený muž před svým útěkem z Česka dopustil několika dalších trestných činů. V květnu 2011 mezi Nouzovem a Hřibojedy vystřelil z krátké střelné zbraně na svého sedmatřicetiletého známého, kterému způsobil vážné poranění nohy. Policie ho také podezírá z toho, že od dubna do prosince 2010 vyhrožoval devětatřicetiletému muži ze Dvora Králové nad Labem fyzickou likvidací a že ho pod pohrůžkou násilí donutil k vydání téměř 40.000 korun.

Policie zahájila trestní stíhání proti uprchlému, a to za spáchání zločinů těžké ublížení na zdraví a vydírání a přečinu nedovolené ozbrojování. V případě prokázání viny mu hrozí až desetileté vězení. Mezinárodní pátrání po muži začalo v polovině roku 2011, v Irsku se ho na základě informací královéhradeckých policistů podařilo zadržet v roce 2012.

"Následovala další intenzivní mezinárodní spolupráce a tři roky trvající soudního řízení o předání na základě českého evropského zatýkacího rozkazu. Obhajoba hledaného muže využívala totiž všechny možnosti, jak předání do ČR oddalovat," uvedla mluvčí.

Podle televize Nova jde o Arnošta Hermana, který patřil ke čtveřici mužů, kterou v únoru 2011 pražský vrchní soud pravomocně odsoudil za vydírání na Trutnovsku. Třem z nich uložil tresty od čtyř do šesti let vězení, čtvrtý dostal podmínku. Podle spisu skupina uzavírala smlouvy o půjčkách, následně násilím nebo pod pohrůžkou násilí vymáhala vysoké úroky či pokuty. Vyděračský gang z Trutnovska byl podle Novy původně pětičlenný. Jednoho muže ale i s jeho přítelkyní zastřelil nájemný vrah najatý dlužníkem gangu.