Jedenačtyřicetiletý France, který psal o kriminálních případech, byl obžalován z toho, že čtyři roku udržoval "korupční vztah" s policistou z protiteroristického oddělení na londýnském letišti Heathrow Timothym Edwardsem. Ten už dříve přiznal, že Franceovi v letech 2008-2011 prodal desítky příběhů a informací za více než 22.000 liber (téměř 840.000 korun).

Edwardse soud poslal na dva roky za mříže za zneužití pravomoci veřejného činitele už loni.

Soudce Timothy Pontius dnes poměrně mírný trest zdůvodnil tím, že France byl "v podstatě slušný člověk pevného charakteru". Kromě toho soudce zdůraznil, že některé články, vzniklé díky uplácení policisty, byly ve veřejném zájmu. Šlo například o články o opilých pilotech nebo pašování drog.

Podle soudce se France držel "přijímaného postupu, který nepochybně nějakou dobu existoval". Novinář, který obvinění odmítl, soudu řekl, že z redakce The Sun mu nikdo neřekl, že by rozhovor s policistou nebo veřejným činitelem mohl být proti zákonu.

Aféra vyšla najevo na pozadí širšího skandálu kolem odposlechů, které používala k získávání informací britská média australského tiskového magnáta Ruperta Murdocha, mezi něž patří i The Sun.

Už v březnu 2013 londýnský soud odsoudil policejního důstojníka a vězeňského strážce k nepodmíněným trestům za to, že prodávali informace listu The Sun. Čtyřicetiletý Alan Tierney dostal deset měsíců a jednatřicetiletý Richard Trunkfield šestnáct měsíců vězení.

V dubnu bylo dalších 11 britských novinářů zproštěno obvinění, že platili za informace zaměstnancům věznic.