Greste byl spolu s Egypťanem Báhirem Muhammadem a Kanaďanem Mohamedem Fahmym zatčen v prosinci 2013 za podporu nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V prvním procesu byli odsouzeni k sedmi až deseti letům vězení za údajně nepravdivé zpravodajství o politických protestech v Egyptě. Letos v lednu soud nařídil proces zopakovat kvůli procedurálním chybám prvního řízení a už se konalo několik stání, na něž docházejí jen Muhammad a Fahmy. Greste byl v únoru deportován na základě dekretu o vyhoštění odsouzených cizinců, v opakovaném procesu ho zastupuje jeho právník.

Další stání se má konat 1. června a soud Australanovi nařídil, aby se dostavil osobně, jinak bude souzen v nepřítomnosti. V tom případě by podle agentury Reuters byl shledán vinným bez ohledu na předložené důkazy a také nezávisle na rozsudcích, jež se budou týkat zbylých dvou novinářů.

"Znamená to, že budu automaticky usvědčen, když se neobjevím. Nemohou tam jet, protože jsem byl deportován, takže právnicky se ocitám v prázdnu," řekl Greste agentuře Reuters v Sydney. Podle něj v Egyptě ještě nenastal podobný případ, kdy by soudili deportovanou osobu, takže právníci nemají možnost Grestea z případu vyvázat. Greste údajně nabídl, že se procesu zúčastní prostřednictvím videokonference, ale Egypt na to zatím nereagoval.

Egyptská vláda viní Al-Džazíru, že se stala mluvčím Muslimského bratrstva. Trojice novinářů pro stanici kryla události v roce 2013, kdy byl svržen prezident Muhammad Mursí, zvolený za bratrstvo. Fahmy, který má kanadské občanství a vzdal se egyptského, obvinil katarskou stanici za neplnění svých povinností vůči zaměstnancům. Chce se s ní soudit o odškodné ve výši 100 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč).

Greste k tomu řekl, že to je názor Fahmyho, za nímž on nestojí. "Myslím, že bychom se měli soustředit na proces a obvinění vznesená proti nám. Egypt nesoudí Al-Džazíru ani Katar, soudí nás tři," sdělil.