"Převzal jsem petici, respektuji právo zaměstnanců vyjádřit názor, ale zároveň nemohu dopustit, aby byli propouštěni z léčby vyšinutí jedinci, kteří budou vraždit těhotné ženy," řekl ČTK Němeček.

Ministr odvolal dlouholetého ředitele nemocnice ve středu s okamžitou platností. Psychiatrické zařízení letos propustilo muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

Zaměstnanci v petici po ministrovi požadují, aby odvolání ředitele zrušil, v opačném případě jsou připraveni vstoupit do stávkové pohotovosti, podat výpovědi z pracovních poměrů a požadovat Němečkovo odstoupení z funkce ministra. "Odvolání ředitele není koncepčním řešením celé situace, která volá po změnách systémových a nikoliv po lokálních personálních čistkách," uvádí se v textu petice.

Dobřanská psychiatrie, jedno z největších zařízení svého druhu v ČR, zaměstnává přes 1100 lidí. Podle petičního výboru podepsalo petici datovanou ve středu 663 zaměstnanců. "Petice vznikla spontánně. Naši zaměstnanci, lékaři, vedení nemocnice nesouhlasí s odvoláním pana ředitele Žižky, protože podle našeho názoru nedošlo k žádnému pochybení, ani etickému ani právnímu, a jeho odvolání ministrem zdravotnictví bylo velice špatné, nešťastné a může vést ke zhoršení péče o pacienty a ke zhoršení práv zaměstnanců v naší nemocnici," řekl Panoš. Víc než 660 podpisů se podle něj sešlo od středečního večera do dnešního dopoledne. Během dne přibyly další.

Postup dobřanské nemocnice v úterý prověřovala komise ministerstva zdravotnictví, kterou Němeček na základě tragické události zřídil. Nemocnice podle komise zákon neporušila, ale to podle Němečka neznamená, že bylo vše v pořádku. Ministr ve středu řekl, že je potřeba hledat i systémové řešení zacházení s nebezpečnými, psychicky narušenými jedinci.

Podepsaní zaměstnanci nemocnice v petici důrazně protestují proti odvolání Žižky, které považují za zcela nedůvodné a za důsledek štvavé mediální kampaně. Odvolání schopného ředitele podle zaměstnanců může ohrozit chod celé nemocnice. "Náhlým odvoláním takto schopného ředitele je závažným způsobem ohrožen provoz celé nemocnice, která dosud fungovala a kvalitně funguje díky jeho vynikajícím manažerským schopnostem a znalostem daného oboru psychiatrie," stojí v petici.

Podle zaměstnanců je také vedení města znepokojeno tak náhlým odvoláním ředitele, pod jehož vedením se zdravotnické zařízení ekonomicky stabilizovalo, zatímco před jeho nástupem se potýkalo s dluhy. Celou situaci a medializaci vnímají zaměstnanci nemocnice jako osočování a šikanování zdravotnického personálu, který pouze jednal v souladu se zákony. Odstoupení Václava Faita, primáře oddělení, kde byl útočník z Horní Břízy umístěný, není podle zaměstnanců nemocnice přiznáním viny, ale důsledkem mediální štvanice.