Mezi osmi zločinci, kteří byli dnes oběšeni v různých vězeních v Pákistánu, jsou usvědčení vrazi a také tři rebelové z levicové Balúčistánské studentské organizace.

Balúčistán, který se nachází na jihozápadě Pákistánu, je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty. Povstalci v Balúčistánu obviňují vládu, že sice těží přírodní zdroje provincie, ale ze získaných prostředků nic nevěnuje na zlepšení neutěšené situace chudého obyvatelstva.

Popravení povstalci unesli v květnu 1998 letadlo společnosti Pakistani International Airways směřující do Karáčí. Do letadla, které startovalo z letiště na jihu Balúčistánu, nastoupili při mezipřistání v Gvadaru a nařídili pilotovi, aby letěl do Indie. Pilot tehdy únoscům řekl, že na cestu do Dillí nemá dostatek paliva, souhlasil ale s tím, že stroj dopraví na letiště v indickém státě Gudžarát. Místo toho však přistál v pákistánském městě Haidarábád, kde již na útočníky čekali příslušníci bezpečnostních sil.

Úřady tehdy údajně nařídily, aby ve městě byly vypnuty tlampače na mešitách kolem letiště tak, aby si únosci mysleli, že jsou v Indii. Cestující i posádka letadla vyvázli z únosu bez újmy.

K únosu došlo 24. května, pouhé čtyři dny předtím, než Pákistán provedl v Balúčistánu jaderný test, proti němuž Balúčistánská studentská organizace protestovala. Únosci byli odsouzeni k trestu smrti a měli být popraveni v říjnu 1998, zůstávali ale na lavici smrti vzhledem k neoficiálnímu moratoriu na popravy až do nynějška.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf zrušil moratorium na výkon trestu smrti pro odsouzence za terorismus po masakru, který loni 16. prosince provedlo komando hnutí Taliban v Péšávaru. V tamní škole, kterou navštěvovala řada dětí pákistánských vojáků, povraždilo komando přes 150 lidí, z toho 134 žáků. Úřady pak tuto politiku rozšířily na všechny vězně čekající v celách smrti, kteří již vyčerpali možnosti odvolání.

Podle odhadů mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je v pákistánských celách smrti více než 8000 vězňů, z nichž většina již vyčerpala veškeré možnosti odvolání.

Přívrženci absolutního trestu v Pákistánu prohlašují, že je to jediný způsob, jak omezit útoky extremistů. Obnovu poprav naopak ostře kritizují organizace na ochranu lidských práv i Evropská unie.