"Zhruba po půlhodině jsme dopadli pravděpodobného pachatele," řekl Koželuh. Další informace nebude policie poskytovat, případ si převzalo krajské ředitelství. "Přesnější informace podáme zítra ráno," řekla krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Útočník byl podle informace ČTK dopaden na nádraží v Horní Bříze skupinou policistů se psem.

Kobela uvedl, že žena zemřela na místě na následek bodné rány do zad. Záchranka přijela za osm minut.

Devětadvacetiletý muž má podle informací ČTK trvalé bydliště v Plzni. V současné době je na výslechu a zřejmě půjde do vazby. Policisté jsou stále na místě vraždy. Místo budou šetřit do nočních hodin.

Podle informací webu tn.cz zavolala dnes po 12:00 vyděšená žena z pevné linky do plzeňské redakce TV Nova. Uvedla, že volá z knihovny, že má pod krkem nůž a drží ji neznámý útočník. Ten údajně chtěl, aby na místo okamžitě dorazil štáb TV Nova, že chce mluvit s reportéry. Reportérka volala policii. Útočníkem byl podle tn.cz muž, který do knihovny chodil pravidelně na internet. S knihovnicí se údajně pohádal.

Starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec nechtěl nic komentovat. Podle informací obyvatel čtyřapůltisícového městečka i dalších médií šlo o místního problémového muže. Podle webu krimiplzen.cz byl muž pravidelným návštěvníkem knihovny. Se ženou se zamkl uvnitř knihovny a donutil ji k telefonátu do televize Nova. Potom ji ubodal velkým kuchyňským nožem. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa v klidu odešel. Každé auto vyjíždějící z města kontrolovali policisté v neprůstřelných vestách se samopaly a další desítky kolegů propátrávali město.

Podle serveru iDNES.cz jsou v obci dlouhodobě potíže se sociálně slabými lidmi a narkomany. Strážníci v knihovně vykonávali zvýšený dohled, protože i tam různí problémoví lidé chodili.