Nyní se musí městský soud důkladněji věnovat zejména přiměřenosti policejního zákroku. Dosud například přesně nezjistil, kdo vlastně o násilném policejním vyklizení vily rozhodl, a nevyslechl velitele zásahu. Policejní videozáznam ze zásahu je navíc značně kusý, zejména v něm chybí vyvádění zpacifikovaných squatterů z vily. Nelze jednoznačně vyvrátit jejich tvrzení, že je policisté bili v uličce hanby. Městský soud také chyboval, když veškeré pochybnosti o původu zranění vyložil v neprospěch squatterů.

"Aby městský soud mohl dospět k výroku o zamítnutí žaloby, musel by vyložit, proč shledal nezbytným bezodkladné nasazení masivní policejní síly k ochraně vlastnického práva státu, když v daném případě šlo o dlouhodobě neužívaný a neudržovaný objekt, který byl natolik zchátralý, že škody bylo možno napáchat snad pouze na jeho stavební konstrukci," uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Soudce také zdůraznil, že použití policejní síly musí být přiměřené okolnostem. "Ne každé porušení zákona automaticky opravňuje policii k bezprostřednímu a masivnímu použití donucovacích prostředků, jako tomu bylo v tomto případě," doplnil Langášek. NSS na druhou stranu potvrdil, že squatteři obsadili vilu protiprávně, protože k ní neměli žádné vlastnické či užívací právo. Policejní výzva k opuštění objektu tak byla namístě, je však otázku, zda měli policisté za daných okolností zasáhnout za použití násilí.

Squatteři se na přelomu června a července 2012 sešli u příležitosti třetího výročí vystěhování vily Milada, která v minulosti patřila k nejznámějším českým squatům. Policie dům bezodkladně znovu vyklidila. Několik squatterů policie odvedla, později si stěžovali na bití a hrubé zacházení.

Letos v květnu vzbudil pozornost další zákrok proti squatterům v Praze. Speciální pořádková jednotka několik hodin zasahovala u památkově chráněné usedlosti Cibulka v Praze. Snažila se z domu dostat squattery, na které podal trestní oznámení vlastník nemovitosti. Akce skončila zadržením deseti lidí, tři squattery pak museli záchranáři převést se zraněními do nemocnice.