"Je to stále předmětem vyšetřování," sdělil ministr Hamidi novinářům s tím, že se teprve zjišťuje, zda jde o oběti pašeráků lidí. Také odmítl spekulovat o počtu mrtvých.

List Utusan Malaysia napsal, že policie našla 30 velkých hrobů s ostatky dokonce stovek lidí ve dvou lokalitách v severním státě Perlis u hranic s Thajskem. V hrobě v Padang Besaru na severu země leží podle všeho asi stovka ostatků, uvedla agentura DPA.

"Myslím, že jde o předběžná zjištění a nakonec já si myslím, že číslo by mohlo být vyšší, než je toto," řekl ministr vnitra, který rovněž referoval o nalezení táborů v blízkosti hranic, jež podle jeho soudu mohly fungovat nejméně pět posledních let.

Rohingové po desítkách tisíc prchají před perzekucí v Barmě buď na lodích přes Bengálský záliv, nebo pozemní cestou přes Thajsko zejména do Malajsie nebo Indonésie, kde tvoří většinu obyvatelstva muslimové.

Země už v posledních letech přijala asi 45.000 Rohingů, nyní ale její představitelé říkají, že další utečence už přijmout nemohou. Podobné postoje zastávají rovněž zástupci indonéských a thajských úřadů.

Také thajské úřady objevily v posledních týdnech v džungli nelegální tábory pro migranty a hromadné hroby, které pravděpodobně obsahovaly těla uprchlíků, a rozhodly se razantně zakročit proti pašerákům lidí, kteří situace běženců zneužívají k vlastnímu obohacení. Podle všeho jde ale i o drsnější kriminální živly, které v případě komplikací neváhají migranty i vraždit.

Právě zvýšená aktivita thajských bezpečnostních složek vede v posledních týdnech k tomu, že Rohingové volí spíše námořní cestu, kterou vzhledem ke svému zeměpisnému umístění volí také Bangladéšané prchající pro změnu řed hlubokou chudobou.

Jen za poslední dva týdny přistálo podle OSN u malajsijských a indonéských břehů více než 3500 běženců. A kolem 2000 jich je v současnosti na moři. Panují obavy o jejich osud vzhledem k tomu, že se blíží monzunové období, které provázejí v Indickém oceánu mohutné vichřice.

Papež František vyzval ve své dnešní modlitbě mezinárodní společenství, aby se zasadilo o záchranu uprchlíků v této oblasti, která začíná čelit podobné migrační krizi jako Středomoří.