Případ se stal loni 21. července. Oba muži se potkali u stanice metra. Čtyřiatřicetiletý Jarolím byl pod vlivem alkoholu. Motivem útoku na bezdomovce, který trval asi deset minut, byl podle spisu dluh ve výši kolem 300 korun. Bezdomovec utrpěl mnohačetná zranění a zemřel na následky vnitřních poranění a krvácení. Muži nedokázali pomoct ani záchranáři, kteří k případu vyjeli.

Hlavním důvodem pro odsouzení Jarolíma byl podle soudu fatální následek útoku, přestože není přesně jasné, kolik úderů napadený utrpěl. "Víme, že těch úderů padlo mnoho, byly opakované a způsobily mnohačetná poranění na těle i v těle poškozeného," uvedl předseda trestního senátu Petr Hovorka. Napadený se útoku podle soudu vůbec nebránil.

Podle soudu Jarolím úmyslně poškozenému ublížil na zdraví, což mělo za následek jeho smrt. Nic na tom podle soudu nezměnilo ani to, že byl bezdomovec nemocný, měl problémy se slezinou a byl náchylnější ke krvácení. Bez napadení by však neumřel. "Hlavní příčinou byl masivní, razantní a opakovaný útok," zdůraznil Hovorka. Odsouzen byl tak za výtržnictví.

Jarolím se u soudu přiznal k tomu, že muže napadl. Tvrdil však, že napadeného pouze "profackoval". Útok podle něj nebyl agresivní, brutální a veden velkou silou, jak jej popsali žalobci. "Je mi to strašně líto," řekl Jarolím při své závěrečné řeči.

Podle soudního znalce psychiatra musel při útoku vědět, co dělá a co se muže stát. Zároveň znalec uvedl, že pití alkoholu obžalovanému přidávalo na sebevědomí, což nejspíš mělo vliv i na celý incident. Jarolím by měl podle soudu také projít ambulantním protialkoholním léčením.

"Jeho jednání bylo neúctou k lidskému zdraví a životu," řekla při závěrečné řeči státní zástupkyně Jana Polanská, která pro něj navrhovala 12 až 16 let vězení. Jarolím byl v minulosti sedmkrát soudně trestaný nejen za majetkovou, ale i násilnou trestnou činnost.

Kriminalisté podezřelého dopadli v Praze devět hodin po činu. Policie předtím dostala několik tipů na možného pachatele z komunity lidí bez domova. Podezřelý se skrýval ve vybydleném domě v pražských Nebušicích.