Dvaadvacetiletý Busygin, který má trvalé bydliště v Česku, se soudu nezúčastnil, jeho advokát požádal o jednání bez něj. V doprovodu obhájce dorazili další tři obžalovaní - čtyřiadvacetiletý Vojtěch Hájek, o rok mladší Lukáš Kolumpek a devatenáctiletý Marcel Palacký. Pátého obžalovaného, jednadvacetiletého Daniela Houdka, přivedla eskorta z vězení, kde si odpykává trest za násilí s rasovým motivem.

Hájek odmítl vypovídat, ostatní obžalovaní odmítli, že by podporovali a propagovali neonacismus. Houdek uvedl, že WJ působí pouze v Rusku a cílem je "rozvoj metalových skupin a podpora vězněných kamarádů". Název a symbolika je odvozená od pohanského náboženství a není v tom podle něj žádná podobnost s organizací Hitlerjugend z období nacistického Německa. "Odmítám, že cílem organizace je boj za bílou rasu. Z mého pohledu je to skupina osob, která podporuje úctu ke své vlasti, kultuře a tradičním hodnotám," dodal. Tvrzení obžaloby jsou prý důsledkem vytržení z kontextu.

Busygin podle státní zástupkyně "vyvíjel aktivity k založení a propagaci české pobočky krajně pravicového hnutí Wotan Jugend, které lze označit za hnutí inspirované nacistickou symbolikou, terminologií a argumentací hitlerovského Německa". Do Česka prý kromě myšlenek hnutí dovezl jeho vlajku a hudbu spojenou s WJ. Zařídil také výrobu a prodej samolepek. "Myšlenky a propagační materiály šířil mezi osobami z prostředí krajní pravice, se kterými se opakovaně scházel v klubu číslo 59 v Praze (Bar No.59) a na dalších místech," dodala žalobkyně. Kriminalisté skupinu rozbili loni v květnu po několikaměsíčním prověřování.

Hnutí prý Busygin propagoval také na prvomájovém setkání Dělnické strany sociální spravedlnosti v roce 2013 v Přerově, kde měl s sebou vlajku Wotan Jugend. Je obžalovaný i z přechování zakázaných anabolických steroidů.

Soudkyně odročila hlavní líčení na červen. Advokáti žádají výslech soudního znalce z oboru politologie a řady svědků.

Neonacistickou organizaci Wotan Jugend vytvořili členové kapely Moloth v roce 2008 v Rusku. Hnutí bylo založeno na myšlence ideologické, propagandistické a finanční podpory vězňů odsouzených za spáchání trestné činnosti s rasistickým, etnickým, národnostním a jiným podobně nenávistným motivem.

Wotan Jugend získává finance na podporu a propagaci zejména prodejem oblečení, samolepek, CD a dalších předmětů s motivem hnutí, případně kapely Moloth. Dále pak pořádáním koncertů, finanční sbírky nebo sportovních akcí pod záštitou hnutí.