Dalších asi 500 běženců je ještě dnes očekáváno v Palermu, informovaly dnes italské televizní kanály, které příjezd převážně afrických uprchlíků zachráněných na moři přenášely v přímém přenosu. Zatčeni přitom byli tři údajní pašeráci lidí.

Podle sicilské zástupkyně organizace Save the Children Giovanny di Benedetto zatím není jasné, kolik uprchlíků v neděli na moři zahynulo. "Přeživší říkali, že jich bylo na nafukovacím člunu 137. Člun se vyfoukl nebo vybuchl, to není jasné. Část lidí spadla do moře," řekla. Zbylou posádku člunu, kterou tvořili uprchlíci z Ghany, Mali, Gambie, Senegalu a Pobřeží Slonoviny, pak zachránila obchodní loď a dovezla ji do Katánie. Podle agentury Reuters se utopilo asi 40 lidí.

Italské ministerstvo vnitra vyzvalo prefekty všech italských regionů, aby se pokusili najít dalších 9000 míst pro nové běžence. V zemi se nyní podle agentury AFP nachází kolem 80.000 imigrantů, z toho zhruba 14.000 je nezletilých.

Agentura DPA uvedla, že Německo s okamžitou platností nasadilo k záchraně běženců ve Středomoří fregatu Hessen a zásobovací loď Berlin. Plavidla dnes vyplula z Kréty, kde německé námořnictvo doplnilo personál a naložilo záchranné vesty a další materiál.

Během uplynulého víkendu bylo ve Středozemním a Egejském moři zachráněno přes 7000 uprchlíků. Ze sicilského Pozzalla, které už je podle AFP zcela přeplněné, míří většina uprchlíků do imigračních center na jihu Itálie.

Pobřežní stráže zachraňují tisíce afrických imigrantů z přeplněných pašeráckých lodí, které se na cestě k italským břehům přes Středozemní moře často převrhnou, což způsobuje velké ztráty na životech. V polovině dubna při nejhorší takové tragédii utonulo kolem 800 lidí. Státy Evropské unie se pak dohodly na posílení operací na záchranu běženců a také na nutnosti bojovat proti převáděčům.

Za nárůstem počtu uprchlíků stojí mimo jiné chaos a bezvládí v Libyi, ze které vyplouvá většina lodí směřujících do Evropy. Vzhledem k příznivým jarním teplotám i klidnému moři během letních měsíců se očekává, že letos do Itálie dorazí až 200.000 nelegálních imigrantů, což by bylo až o 30.000 více než v loňském roce.