Opravy vazebních věznic souvisejí s novelou zákona o výkonu vazby, která s účinností od loňského roku umožnila například telefonický kontakt obviněného s rodinou či častější návštěvy ve věznici.

"Ve vazební věznici je velmi důležité najít rovnováhu mezi často protichůdnými potřebami. Musíme zajistit vazbu obviněného a zabránit mu v útěku, zohlednit skutečnost, že není odsouzeným, a přístup k němu by proto měl být odlišný, a v neposlední řadě co nejméně přetrhat jeho sociální vazby a pracovní návyky," sdělil ČTK ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Současná rekonstrukce v ruzyňské věznici se týkala zejména výměny rozvodů vody a elektřiny. V celách i po celé délce společné chodby je nově položená podlaha, všechny cely dostaly nový nábytek.

"Úpravou se mírně snížila kapacita, zvýšila se však kvalita ubytování a vybavenost oddělení," oznámila Vězeňská služba. Místo původně jedné kulturní místnosti nyní budou k dispozici tři, přibyla také šicí dílna, cela s bezbariérovým přístupem a nová společná sprcha.

Ruzyňská věznice představila prvních 22 zrekonstruovaných cel loni v lednu. Vězeňská služba tehdy uvedla, že obvinění budou moci trávit více času mimo cely.

Na přísný režim ve vazbě si v minulosti stěžoval třeba bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath, který pobýval i v Ruzyni a který vazbu označil za novodobou torturu. V souvislosti se svým pobytem za mřížemi zažaloval stát i soudce, jenž mu vazbu prodloužil.

Podle posledních statistik Vězeňské služby je v deseti českých vazebních věznicích celkem 2131 obviněných, z toho 158 žen. Ubytovací kapacity ve vazbě jsou naplněny ze zhruba 83 procent.