"Od rána provádíme úkony trestního řízení na několika místech České republiky, a to kvůli podezření na trestnou činnost související s extremismem," uvedl Hanták.

Předmět nalezený v Brně podle něj policejní technici vyhodnotili jako rizikový, a proto policie přijala bezpečnostní opatření. Jejich charakter nechtěl specifikovat s tím, že podávání informací si vyhradilo dozorující Městské státní zastupitelství v Praze.

Okolí místa nálezu poblíž Herčíkovy a Srbské ulice v Králově Poli policie uzavřela. "Mohu pouze potvrdit, že jsme z bytů v jednom vchodu bytového domu evakuovali čtyři lidi," řekla ČTK mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Mluvčí jihomoravských hasičů a zdravotníků odmítli zásah jakkoli komentovat.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) zveřejnil v poledne na svém facebookovém profilu, že jej vedení Integrovaného záchranného systému informovalo o tom, že policie dnes v Brně našla nástražný výbušný systém. Doplnil, že na místě jsou jihomoravští policisté, hasiči i zdravotníci.

Ulice v okolí střežily policejní hlídky. Zásah pyrotechniků trval několik hodin. Policisté nezveřejnili, co v bytě našli a nakolik nebezpečný tento předmět je. Obyvatelé domu museli být po dobu evakuace u rodiny a známých.

Dnes odpoledne spustila policie zásah i v komunitním centru Ateneo v Mostu, kde se některé skupinky lidí setkávají na diskusních večerech a projekcích. Na místě byli jak uniformovaní policisté, tak kriminalisté v civilu. "Nejde o náš zásah, nemohu tedy poskytnout žádné informace," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová ČTK řekla, že zatím k případu nemůže poskytnout informace, protože je vyšetřování teprve na začátku. Podrobnosti bude moct poskytnout až v příštích dnech. Server Novinky.cz uvedl, že bylo zadrženo zhruba deset lidí.