Po pondělním pohřbu protestující házeli cihly, rabovali obchody a zakládali požáry. Baltimorská starostka Stephanie Rawlingsová-Blakeová uvedla, že vypáleno bylo na 15 budov a 144 aut. Kvůli protestům dnes zůstaly školy a mnohé obchody uzavřené, provoz městské hromadné dopravy byl výrazně omezen. Podle agentury Reuters jde o nejnásilnější demonstrace ve Spojených státech od loňských nepokojů ve městě Ferguson, kde bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna.

Starostka Rawlingsová-Blakeová, která účastníky řádění označila za gaunery, vyhlásila zákaz nočního vycházení platný od 22:00 do 5:00 místního času. Zákaz potrvá asi týden. "Rabování a násilí nebudeme tolerovat," prohlásil guvernér Hogan.

Americký prezident Barack Obama noční násilnosti ostře kritizoval a účastníky výtržností označil za rabující bandu, pro jejichž činy neexistuje omluva. Řekl také, že problém se sporným přístupem policistů k černochům není v USA nový a že jeho řešení spočívá ve vzdělávání, justiční reformě a také v tom, že Američané policistům pomohou.

Rawlingsová-Blakeová se ještě během noci na dnešek stala terčem kritiky, protože údajně na vzniklé nepokoje nereagovala včas a nepožádala guvernéra Hogana o vyhlášení výjimečného stavu dříve. Její úřad oznámil, že radnice doufala, že si s nepokoji poradí vlastními silami, bez povolání federálních či státních bezpečnostních složek. Nasazena musela být nakonec garda, která pro zásah vyčlenila 5000 příslušníků.

Guvernér amerického státu New Jersey Chris Christie uvedl, že do Baltimoru vyšle 150 policistů, aby pomohli s uklidněním situace. O pomoc požádal Maryland.

Vedle snímků vyrabovaných obchodů a potyček s policií se na internetu a v médiích objevila série fotografií rozzlobené matky, která v řádícím davu nalezla syna. Žena, kterou lidé na Twitteru ocenili titulem matka roku, svého potomka usměrnila několika pohlavky a také mu stáhla maskovací kuklu. "Přeji si, aby bylo více takových rodičů," řekl městský policejní náčelník Anthony Batts.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku. Ani to ale ve městě nezabránilo protestům a následným střetům s policií.

Baltimorská policie v pondělí oznámila, že členům sboru hrozí vážné nebezpečí, neboť gangy se spojily s cílem napadat policisty. Členy údajného spojenectví jsou nechvalně proslulé černošské kriminální organizace Black Guerilla Family, Bloods a Crips. Jindy znesvářené gangy Bloods a Crips v ojedinělém společném prohlášení podle serveru deníku Los Angeles Times ale vyzvaly ke klidu a uvedly, že ve městě nestojí o problémy a že chtějí jen chránit komunitu.